Як зміниться показова школа Харківщини в ході експерименту

13.07.2016 13:15 Суспільство
Фото: school1411.ucoz.ru Фото: school1411.ucoz.ru
У рамках всеукраїнського пілотного проекту «24 опорні школи» у кожній області було обрано по одній школі, які отримали допомогу на розвиток матеріально-технічної бази від міжнародних донорів. Вони мають стати показовими для інших опорних шкіл.

У такі школи планується звозити учнів із малокомплектних шкіл району, що ліквідували через малу чисельність дітей. Окрім ремонтів, у цих закладах обіцяють влаштувати пандуси для інвалідних візків, відремонтувати вікна та вбиральні. А ще всі пілотні школи отримають комплекти навчального обладнання з природознавчих дисциплін (фізики, хімії та біології), мультимедійні дошки та обладнання для комп’ютерних класів.

На Харківщині такою школою, яку обрали для експерименту, є Борівська ЗОШ № 1. Там вже готуються до перевтілень.

Як розповіла директор школи Любов Терентьєва, зараз активних ремонтних робіт ще немає. Нині оформлюються необхідні документи, але фронт робіт вже визначено, й орієнтовно на початку серпня школа почне ґрунтовно вдосконалюватися. 

- Планується замінити підлогу на аварійних ділянках, як-от у спортивній залі, у двох майстернях, стелю в актовому залі, яка на пару із фасадом ледве не сиплеться на людей, - розповідає про майбутні ремонти директор закладу. - Ще мають з’явитися витяжки в їдальні, бо сморід від приготування їжі розповсюджувався на всю школу, а ще нова електрична проводка.

Цій школі, крім того, пообіцяли ще один шкільний автобус для підвезення дітей. А от щодо власне нових «кабінетів» фізики, хімії тощо, то у школі надіються, що їх також вдасться отримати до старту навчального процесу. Відповідальна сторона пообіцяла, що ремонти зроблять швидко та якісно.
Педагоги школи, учні та їхні батьки дуже зраділи новому статусу закладу й очікують, що покращення умов для навчання сприятиме зрештою росту професіоналізму вчителів і знань у дітей.

Про участь школи у пілотному проекті стало відомо наприкінці травня, 2016-го. Борівська ЗОШ збудована у 1971-му, має дво- та триповерхові споруди, прибудову, де розміщена початкова школа. Може вмістити понад тисячу учнів. Зараз у Борівській школі навчається півтисячі учнів (23 класи) – це найбільша школа у районі. Крім власне борівчан та борівчанок, у школу вже їздять діти з чотирьох навколишніх сіл, де шкіл або немає, або ж лишилася початкова школа. Із наступного року у Борівську ЗОШ планують возити утричі більше учнів вже із 7 сіл – усього близько 120 дітей.

Довідка. Проект "24 школи" було започатковано Міністерством фінансів України, за підтримки Міністерства освіти та завдяки фінансовій участі міжнародних донорів, серед яких Агентство США з Міжнародного Розвитку - USAID, американський регіональний Фонд прямих інвестицій – Western NIS Enterprise Fund, компанія "Майкрософт Україна". Метою проекту є забезпечення доступу дітей із сільської місцевості до якісної освіти шляхом створення опорних шкіл як освітніх і культурних осередків. Опорні школи зможуть повністю забезпечити освітні потреби дітей з малих сіл, де замало дітей для повноцінного навчання.

Детальніше про опорні школи та реформу освіти в області читайте у свіжому номері "СК" за 14 липня. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта