Янукович дав гроші двом харківським вченим

17.10.2013 08:11 Суспільство
http://ukrnews24.net/ http://ukrnews24.net/
Двоє харків’ян отримали президентські гранти для підтримки наукових досліджень молодих учених на 2013 рік.

Кореспонденту «СК» вдалося поспілкуватися з обдарованими науковцями та дізнатися, які наукові мрії відтепер зможуть втілити в життя наші геніальні співвітчизники.

Фізика плазми врятує людство

Їхні імена вже ввійшли в історію вітчизняної науки. Кандидати технічних, хімічних, біологічних, геологічних, фізико-математичних наук – 42 молоді науковці зі всієї України на початку жовтня цього року за розпорядженням Президента України «Про призначення грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених на 2013 рік» отримали гроші на свої наукові досягнення. Серед них – харків’янка Юлія Москвітіна. Спочатку випускниця, потім аспірантка та молодший науковий співробітник фізико-технічного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, 30-річна Юлія Москвітіна все своє свідоме життя присвятила науці. Сьогодні ця молода тендітна жінка є кандидатом фізико-математичних наук і науковим співробітником дуже серйозної установи – Науково-виробничого комплексу «Поновлювані джерела енергії і ресурсозберігаючі технології» Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут». У Юлії вже є досягнення в науці: вона була стипендіатом Національної академії наук України, ще студенткою отримала грант на поїздку в Німеччину, до літньої школи в Інститут фізики Макса Планка, як виконувач брала участь у проекті Українського науково-технологічного центру № 3685. Але президентський грант для Юлії Москвітіної – перший персональний здобуток.

Побачивши своє прізвище серед учених, яким було призначено грант, я, звичайно ж, зраділа, що мою наукову діяльність було так високо оцінено, – розповідає Юлія. – Я керівник і виконавець цього проекту, але задля отримання максимально значимих результатів до роботи будуть залучені мої колеги, молоді вчені.

Отримавши грант, Юлія реалізовуватиме роботу «Оптимізація балансу енергії і часток в плазмі термоядерного реактора». За словами жінки, ця робота є логічним продовженням дисертаційних досліджень.

Основна мета наукових досліджень полягає в оптимізації режимів роботи термоядерних реакторів за допомогою вдосконаленої теоретичної моделі балансу енергії і часток плазми, – каже Юлія. – Усі мої наукові дослідження безпосередньо пов’язані з фізикою плазми й керованим термоядерним синтезом, оскільки вважаю дану тематику дуже цікавою і перспективною, а її плоди можуть принести користь усьому людству. На сьогодні на рахунку Юлії Москвітіної близько 30 наукових публікацій у національних і зарубіжних виданнях.

Про свою перемогу дізнався останнім

Серед кращих молодих науковців країни – ще один харківський фізик, Олександр Котляр. Кандидат фізико-математичних наук, молодший науковий співробітник Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б. І. Вєркіна НАН України, 31-річний Олександр Котляр на кошти гранту проведе дослідження «Формування і властивості гетерогенних квантових наноутворень твердого гелію».

У проекті буде досліджено умови утворення та еволюція наноструктурних станів у деформованих кристалах гелію, – ділиться з кореспондентом «СК» Олександр Котляр. – Наше дослідження передбачає проведення нових експериментів за удосконаленням експериментального устаткування і теоретичних моделей. Адже в нашому інституті є унікальне експериментальне обладнання, аналогів якому не має у світі.

Про свою перемогу Олександр Володимирович дізнався через три дні після офіційного підписання Президентом Розпорядження, адже був у відрядженні на конференції. Такий значний грант Олександр Котляр теж отримує вперше. Керувати дослідженням, а саме теоретичною його частиною, він буде особисто, а допомагатимуть з експериментами ще два наукові співробітники Інституту низьких температур.

До речі

Нагадаємо, що винагороди в галузі науки й освіти отримали старші колеги харківських фізиків. Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про присудження Державних премій України в галузі освіти 2013 року». Премію в номінації «Вища освіта» за цикл робіт «Навчально-методичне і науково-технічне забезпечення розвитку ракетно-космічної освіти в Україні і його інтеграція в міжнародний освітній простір» отримають троє співробітників Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «ХАІ»: проректор з наукової роботи Олександр Гайдачук, декан одного з факультетів Олексій Ніколаєв і проректор з науково-педагогічної роботи Віталій Павленко.

Матеріал з газети “Слобдський край” № 122 від 12.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта