Харківська ЛЕНІНіада: навіщо та кому це потрібно (ФОТО)

27.02.2014 14:47 Влада
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Україною прокотилася стихійна хвиля повалення або пошкодження пам’ятників вождю пролетаріату та «ідолу» Радянського Союзу.

Чи залишиться на своєму місці найбільший харківський монумент В. І. Леніну?

Життя «під» Іллічем

Початком українського «ленінопаду» можна вважати повалення пам’ятника В. І. Леніну в Києві на бульварі Тараса Шевченка 8 грудня 2013 року. Масовими ж руйнування пам’ятників вождю стали після повідомлень про смерті активістів Майдану під час кривавих протистоянь у центрі столиці. Першим став Житомир, де в ніч на 21 лютого за допомогою тросів звалили «Ілліча». Після цього хвилю підхопили міста й містечка по всій Україні: пам’ятники Леніну впали у Броварах, Білій Церкві, Боярці, Борисполі, Сквирі, Хмельницькому, Вінниці, Калинівці, Козятині, Жашкові, Маньківці, Буках, Чернігові та в багатьох інших містах. «Ленінопад» тривав і наступними днями.

Читайте також: Пам’ятник Леніну в райцентрі під Харковом вистояв. Його захистила громада
                      Леніна не знесуть - депутати міськради не включили питання в порядок денний
                      Харківський Ленін залишається на місці. Євромайданівці відступили
                      Проти знесення пам'ятника Леніну почали збирати підписи харків'ян
                      Що зараз відбувається на площі біля пам'ятника Леніну
 

Так, з пам’ятником вождю світового пролетаріату попрощалися Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Нікополь, Полтава, Чернігів, Кіровоград, Канів, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, Суми, Кременчук та інші міста й селища в усіх областях України.


Проте один з найбільших в Україні – харківський пам’ятник Леніну на площі Свободи – поки що стоїть. Уже декілька днів під постаментом «караулять» противники демонтажу.

ЛЕНІН ХАРКІВСЬКИЙ ТА МІТИНГ. ФОТОГАЛЕРЕЯ ТУТ

Вони розгорнули намети й польову кухню, запаслися теплим одягом і ковдрами, добровольці тут і ночують. За порядком стежать десятники: у кожної групи з десяти чоловік є свій командувач. Пам’ятник загороджено металевим парканом, вхід до нього охороняють.

Просто на газоні за монументом любителі футболу на дозвіллі ганяють м’яча, установили й баскетбольні кільця. До речі, на паркані можна побачити плакати з написами «Євробаскет замість Євромайдану», а також «Захистимо улюблене місце від вандалізму!», «Чи не хочете знести свій будинок? Його теж будували комуністи!» тощо, затишшя біля пам’ятника порушують тільки гучні лозунги на плакатах. Окрім «постояльців», до пам’ятника підходять і перехожі.

Підтримати захисників харківського монумента приїхали і представники Вовчанського, Дергачівського та Красноградського районів області. Активісти збирають підписи за збереження монумента. Кажуть, за останні дні підписалися близько 16 тисяч чоловік. Також збір підписів проти зносу головного харківського пам’ятника Леніну стартував в Інтернеті, відповідну петицію опубліковано на порталі співтовариства Авааз.

Чим він заважає?

Нагадаємо, увечері минулої суботи представники харківського Євромайдану на мітингу на сходинках біля пам’ятника Леніну проголосували за його демонтаж. Люди тримали національні прапори, символіку партії «УДАР» і ВО «Свобода». Активісти написали на постаменті пам’ятника «Слава Україні» і «Харків, ленінопад». На мітингу неодноразово казали про те, що пам’ятнику Леніну в Харкові не місце. Зокрема, на думку прихильників майдану, Леніна треба зняти, бо він не має відношення до Свободи, тож йому не місце на площі з такою назвою. Ще одна причина полягає в тому, що в багатьох інших містах уже немає таких пам’ятників, і третя – замість Леніна на площі хочуть установити пам’ятник загиблим під час жорстоких протистоянь у Києві 18 і 20 лютого.

Згідно з недільним рішенням (якого дійшли під час наради ініціативної групи Харківського Євромайдану) представників Харківської облдержадміністрації і підрядних організацій, процедура демонтажу мала б початися з вівторка, 25 лютого. І навіть готувався план демонтажу.

– Алгоритм розроблено на випадок, якщо все ж таки буде прийнято рішення щодо демонтажу, – зазначив головний архітектор Харківської області Михайло Рабинович. – Компанією підготовлено проект з виконання робіт, і далі воно залежатиме від рішення. Наш пам’ятник охороняється державою. Документом, датованим 2013 роком, його внесено до держреєстру охорони пам’ятників України. Тобто за будь-якими законами і при будь-яких владах його можна чіпати, маючи лише серйозні документи.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: КЕРНЕС АГІТУЄ ЛЮДЕЙ БІЛЯ ЛЕНІНА

Підставою для знесення пам’ятника могла б стати постанова Верховної Ради про демонтаж комуністичних символів в Україні, повідомляв депутат обласної ради Іван Варченко. Однак народні депутати у вівторок за це рішення не проголосували. Отже, і Координаційна рада харківського Євромайдану повідомила, що вирішила врахувати думку громадськості і передумала ініціювати у вівторок демонтаж.

«Оскільки ми дотримуємося європейських цінностей і готові слухати позицію харків’ян, ми вирішили дане питання всебічно обговорити з територіальною громадою. Тому жодних робіт зі знесення пам’ятника не буде», – йшлося в заяві, поширеній одним із координаторів акції, журналістом Володимиром Чистіліним.

До порядку денного сесії Харківської міської ради, що проходила вчора, 26 лютого, питання можливого знесення пам’ятника Леніну в Харкові також не було включено. Як наголосив міський голова Геннадій Кернес, пам’ятник Леніну внесено до реєстру культурних цінностей України і немає законних підстав його зносити.

Поки що стоять

Спокійніша ситуація навколо пам’ятників Леніну в районах нашої області. Нагадаємо, що в ніч з 22 на 23 січня в центрі Ізюма невідомі облили фарбою пам’ятник В. І. Леніну та закидали його яйцями. 24 лютого на позачерговій сесії Красноградська районна рада вирішила засудити та не допустити на території району наміру щодо руйнування пам’ятників історії, об’єктів культурної спадщини та матеріальних цінностей. Були спроби завалити пам’ятник Леніну в Барвінковому, але, як повідомив в. о. голови райдержадміністрації Іван Бовдуй, вирішено залишити це питання на розгляд сесії, і якщо демонтувати монумент, то офіційно.

Поки ж на площі Свободи в Харкові продовжується тихе протистояння. Прибічники Євромайдану утримують будівлю облдержадміністрації в очікуванні звільнення зі своєї посади губернатора Михайла Добкіна, а їх опоненти про всяк випадок захищають Леніна. Кількість учасників протистояння вимірюється декількома сотнями з обох боків.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №25 від 27.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта