Харківські депутати висунули перелік вимог до Верховної Ради. Заява

23.04.2014 08:24 Влада
http://stroyobzor.ua/ http://stroyobzor.ua/

У зв'язку із суспільно-політичною ситуацією в країні депутати Харківської міської ради сьогодні, 23 квітня, прийняли на сесії міськради звернення до депутатів Верховної Ради України.

Наводимо текст звернення.

«Ми, законно обрані представники територіальної громади міста Харкова, підтримуємо право харків'ян на вираження своїх поглядів і мирні акції.

Останнім часом південний схід України опинився в центрі подій, які ставлять під загрозу мир, спокій і цілісність нашої країни.

Конфлікт між народом і владою продовжує загострюватися.

Ми засуджуємо будь-яку агресію, спрямовану на захоплення адміністративних будівель, які забезпечують життєдіяльність територіальних громад.

Ми підтримуємо Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схвалену Кабінетом Міністрів України від 1 квітня 2014 року, що передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування та розвиток територіальних громад, закріплення децентралізації влади шляхом внесення відповідних змін до Конституції України.

Фундаментальною основою реформування місцевого самоврядування має стати фінансова децентралізація, яка вирішить проблеми слабкої економічної бази та обмежених фінансових ресурсів для реалізації запитів місцевого населення і вирішення накопичених десятиліттями проблем.

Найважливіші питання суспільного життя територіальних громад мають бути винесені на місцевий референдум. Однак в існуючому правовому полі зробити це не є можливим.

Ми звертаємося до Верховної Ради України VII скликання з вимогою у першочерговому порядку прийняти закон про місцеві референдуми, який би чітко врегулював процедуру і визначив питання, які можуть виноситися на місцевий референдум, дозволив би реалізувати передбачене статтями 5 та 69 Конституції України право народу на волевиявлення.

Ми підтримуємо позицію харків’ян, яка була висловлена в ході проведеного в 2002 році в місті Харкові консультативного опитування, про використання на території міста російської мови поряд з державною в усіх сферах суспільного життя.

Враховуючи думку харків’ян, звертаємося з проханням до народних депутатів вжити заходів, спрямованих на відновлення конституційних прав громадян на отримання інформації, та забезпечити відновлення мовлення російських телевізійних каналів. Прийняття даного рішення, в тому числі, зніме напруженість на південному сході України.

Ми вимагаємо від народних депутатів України скасувати нормативні акти, зокрема Закон України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги» та Закон України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» як такі, що обмежують конституційне право територіальної громади на отримання ефективного і доступного медичного обслуговування в комунальних закладах охорони здоров'я.

Ми за цілісну і недоторканну, суверенну, незалежну і демократичну Україну!

Харківська міська рада звертається для того, щоб народні депутати України були єдині у своїх прагненнях попри політичні погляди, об'єднали зусилля задля стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, миру, злагоди, добробуту всіх громадян і враховували думку мільйонів жителів півдня та сходу України».

Автор: Администратор сайта