Кількість депутатів Харківської облради хочуть скоротити вдвічі

13.02.2015 14:56 Влада
www.oblrada.kharkov.ua www.oblrada.kharkov.ua
На депутатський корпус Харківської облради очікують зміни.

Слідом за Харківською міською радою, яка минулого місяця прийняла рішення скоротити кількість депутатів удвічі, обранців області теж може поменшати. Принаймні, така можливість закладена в одному із законопроектів, що наразі готуються робочою групою при голові Верховної Ради України.

Одним з експертів, що працюють над новим законодавством, є голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. На його особисту думку, на наступних місцевих виборах варто скоротити кількість депутатів обласної ради теж на половину: зі 136, як є зараз, до 68 осіб. Таким чином кожна адміністративно-територіальна одиниця області була б представлена двома депутатами. За словами Сергія Чернова, цієї кількості було б абсолютно достатньо.

– Така кількість депутатів була в четвертому скликанні, і обласна рада ефективно працювала. А ще це і економія бюджетних коштів, і більше мобільності, – каже голова облради. – В європейських країнах у дуже рідкісних випадках є великі за чисельністю місцеві парламенти. Є навіть міста-мільйонники, де вибираються 10-12 депутатів.

Може змінитися і сам принцип виборів до місцевих рад. У Парламенті активно обговорюють, чи це буде змішана система (як зараз), коли половина депутатів обирається за мажоритарною системою, а половина за списками; чи це буде винятково пропорційна система з відкритими списками. Окремі політики вважають, що має бути пропорційна система із закритими списками. Хтось виступає за те, щоб на рівні районів, особливо сільських, була мажоритарна система.

Та в будь-якому разі голови місцевих рад, що будуть обрані на наступних виборах, отримають більше повноважень, ніж їх попередники. За словами Сергія Чернова, сьогодні альтернативи демократичного розвитку нашої країни без проведення децентралізації влади просто не існує.

– Якщо ми дійсно хочемо змінити країну, треба прийняти весь пакет законопроектів, що дозволяють змінити систему управління в країні на регіональному рівні, і в місцевому самоврядуванні внести зміни до Конституції, у повному обсязі реалізувавши Європейську хартію місцевого самоврядування, яку ми ратифікували в 1997 році. Над її реалізацією сьогодні працюють у всіх країнах Ради Європи. Хтось пройшов цей шлях у повному обсязі. Хтось знаходиться на половині дороги. Ми поки що – на початковій стадії, – каже голова Харківської обласної ради. – Ми як ніколи близько підійшли до можливості проведення реформ регіональної політики місцевого самоврядування в нашій країні. Цей шанс важливо не втратити, бо іншого такого не буде.

Юлія Горобець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта