Небесна сотня - Харків. Згадуємо загиблих революціонерів та міліціонерів

20.02.2015 07:31 Влада
espreso.tv espreso.tv
Рік тому в самому серці України, у її столиці, невідомі снайпери розстріляли майже півсотні активістів Євромайдану.

Полягли ті, кого згодом назвуть Небесною сотнею. Серед них і троє наших земляків.

День у лютому

Хто б міг подумати рік тому, що в Україні будуть вшановувати пам’ять героїв уже новітнього часу. Для нас стало звичним згадувати героїв Великої Вітчизняної війни, битви під Крутами, Афганської війни, Чорнобильської катастрофи... І от повороти історії підкинули нашій нації ще один привід для скорботи.

Згідно з наказом Президента України Петра Порошенка відтепер кожне 20 лютого – це День Героїв Небесної Сотні. Саме цю дату по праву можна назвати найтрагічнішою сторінкою Революції гідності. Тоді снайпери розстріляли більше ніж півсотні активістів.
Документ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» голова держави підписав офіційно 11 лютого цього року і дав доручення Кабміну із залученням громадськості розробити та затвердити план відповідних заходів. Передбачається, зокрема, створення у Києві музею Революції гідності, також проводитимуться пошукові роботи щодо збирання документальних, фото-, відео- та інших матеріалів, які висвітлюють ці події.

«На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України установлюється День Героїв Небесної Сотні», – ідеться в Наказі Президента.

Урочистості у пам’ять героїв мають пройти й по містам, містечкам і селам Харківщини.

Їх поєднала ідея і куля

Небесною сотнею в Україні називають тих учасників акцій протесту Євромайдану, які загинули у грудні 2013 – лютому 2014 роках. Під час протистоянь у центрі Києва протестувальники організовувалися у «сотні». Тих, хто віддав свої життя на барикадах і хто передчасно пішов на небо, народ і назвав «Небесною сотнею».

За даними, зібраних організацією «Євромайдан SOS», Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, медиками Майдану, журналістами, список Небесної Сотні нараховує понад сотню осіб. Остаточного офіційного списку загиблих поки що немає. Щоправда, у листопаді минулого року Президент України видав Указ «Про присвоєння звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності», 99-м полеглим у центрі Києва.

Усі вони були звичайними людьми: лікарі, електрики, вчителі, художники, пенсіонери, студенти... У всіх залишилися родини, у багатьох – маленькі діти. Найстаршому герою, Івану Наконечному, було аж 84, наймолодшому, Назару Войтовичу – усього 17. Є серед цих героїв і дві жінки – Антоніна Дворянець і Ольга Бура. Свої життя на українському Майдані віддали не тільки наші співвітчизники, але й громадяни інших країн, зокрема Грузії та Білорусі. Люди з різних куточків України. Троє – із Харківщини. Владислава Зубенка, 1991 року народження, поранив 20 лютого снайпер на Інститутській. Він помер через тиждень у реанімації. Працював на залізниці. Інший харків’янин – 48-річний Юрій Паращук. Його життя також обірвалося 20 лютого від снайперської кулі.

Герой. Посмертно

Серед цих трьох – активіст харківської екологічної організації «Зелений фронт» Євген Котляр. На Майдан чоловік приїхав 1 грудня 2014 року. У складі 1-ї Харківської сотні Євген, прикриваючись дерев’яним щитом, виводив по вул. Інститутській з-під обстрілу поранених людей. Рятував інших і не вберігся сам – отримав поранення в ногу. Коли допомогу надавали вже йому – був убитий прицільним пострілом снайпера в шию під стінами готелю «Україна» 20 лютого. Йому було 33 роки.

Батько Євгена Микола Котляр і сестра Надя рішення Євгена підтримали, кажуть, інакше він вчинити не міг. Батько своїм сином пишається і єдине про що просить, щоб у Харкові було увічнено пам’ять трьох харків’ян – Героїв Небесної Сотні.

– Хлопці, які загинули, повинні зверху побачити, заради чого вони загинули, – пообіцяв голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, який днями відвідав родину Героя. – Ми не змогли відразу зробити все для увічнення їх пам’яті. Але я впевнений, що ми цю ситуацію серйозно вирівняємо. Для мене, не як чиновника, а як людини, яка була там, у Києві на Майдані, це дуже важливо. Ми обов’язково встановимо в Харкові пам’ятний знак загиблим, пораненим і всім учасникам Революції гідності.
20 лютого, у річницю загибелі сина і в День Героїв Небесної Сотні, Микола Котляр зустрінеться з Президентом України і отримає з його рук Золоту зірку Героя України, присвоєну його синові за громадянську мужність, патріотизм і самовіддане служіння українському народові. Посмертно.

Загиблі на Євромайдані правоохоронці

За даними Міністерства внутрішніх справ України, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання своїх службових обов’язків загинули 20 співробітників правоохоронних органів.

Серед них троє наших земляків. Військовослужбовець внутрішніх військ в/ч  3005, прапорщик Олексій Іваненко, старший помічник начальника оперативного відділення штабу Окремої Слобожанської бригади внутрішніх військ МВС України майор Віталій Захарченко, та офіцер підрозділу внутрішніх військ в/ч 4125 (АР Крим), уродженець Чугуєва старший лейтенант Віталій Гончаров.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №21 від 19.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта