Процедуру скасування депутатської недоторканності розпочато. Коли чекати фіналу

05.02.2015 09:54 Влада
glavcom.tv glavcom.tv
Верховна Рада України направила до Конституційного Суду проект закону про зняття депутатської недоторканності.

За постанову Верховної Ради про направлення до Конституційного Суду проекту закону щодо недоторканності народних депутатів України та суддів № 1776/п1 проголосували 365 народних депутатів.

Проектом закону пропонується виключити положення статті 80 Конституції України, які передбачають гарантії депутатської недоторканності. Також планується внести зміни до статті 126 Конституції, відповідно до якої суддя притягується до відповідальності за згодою Вищої ради юстиції, а не Верховної Ради.

У той же час, передбачено, що до судді не можна застосовувати запобіжний захід утримання під вартою до обвинувального вироку судом. Але такий імунітет не буде поширюватися на ті випадки, коли суддя затриманий при скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров'я людини.

Стаття 129 Конституції України доповнюється положенням про те, що суддя притягується до юридичної відповідальності на загальних підставах. Імунітет судді закріплюється положенням про те, що суддя не може бути притягнутий до юридичної відповідальності за дії, пов'язані зі здійсненням правосуддя, крім тих випадків, коли приймається завідомо неправосудне рішення, порушується присяга судді і має місце дисциплінарне правопорушення.

Передбачено, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції, оскільки Вища рада юстиції на сьогоднішній день ще не вступила у свої повноваження. Дана стаття, згідно з проектом, повинна вступити в силу з дня, наступного за днем опублікування закону, якщо на той момент Вища рада юстиції вже буде повноважною або ж через десять днів з дня формування повноважного складу ВРЮ.

Нагадаємо, що депутати повинні направити даний проект до Конституційного Суду для перевірки на його відповідність Конституції України. У разі позитивного висновку законопроект повинен бути прийнятий більшістю голосів (не менше 226 голосів) і остаточно затверджений на наступній сесії конституційною більшістю (не менше 300 голосів). Наступна, третя сесія ВР, почнеться у вересні 2015 року.

Автор: Администратор сайта