В очікуванні зустрічі у Мінську: домовленості, погрози, припущення

09.02.2015 08:49 Влада
Після зустрічей у Києві та Москві на вищому рівні та в очікуванні зустрічі у Мінську в "нормандському форматі", що запланована на 11 лютого, провідні експерти та журналісти роблять свої припущення щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Проект нового підсумкового документа з мирного врегулювання в Донбасі базується на нинішній лінії зіткнення сторін, повідомив Інтерфакс із посиланням на джерело в групі з організації Мінської зустрічі.

За даними співрозмовника агентства, також план передбачає створення демілітаризованої зони на лінії зіткнення.

У вівторок, 10 лютого, в Мінську має пройти засідання контактної групи з українського конфлікту з метою - підготувати умови та змістовне наповнення планованої в середу зустрічі на вищому рівні в "нормандському форматі".

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко провів зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом про врегулювання ситуації в Донбасі. Пізніше Меркель і Олланд зустрілися з главою Росії Володимиром Путіним.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель порадила президенту Росії Володимиру Путіну погодитися на мирний план по Україні, пригрозивши в разі відмови ввести нові санкції, пише The Wall Street Journal, посилаючись на дипломатичні джерела.

Президент Росії на переговорах у Мінську 11 лютого, швидше за все, прийме мирний план, розроблений лідерами Німеччини та Франції, вважають дипломати. За їх словами, у разі відмови В. Путіна від мирного врегулювання війни в Україні, країни Заходу введуть санкції проти російських компаній, а також розширять список росіян, чиї рахунки та майно за кордоном будуть заарештовані.

Також А. Меркель пригрозила В. Путіну, що не стане заважати планам США відправити в Україну летальну зброю, в тому числі ракети і безпілотники. При цьому офіційно канцлер Німеччини не підтримує ідею американських військових налагодити поставки в Україну.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр не виключає можливості "замороженого конфлікту" на Донбасі.

"Багато років ми стикалися зі схожими ситуаціями на території колишнього Радянського Союзу - від Придністров'я до Південної Осетії, Абхазії та Нагірного Карабаху. І Україна в якійсь мірі показує, що всі ці конфлікти об'єднує щось спільне. Певною мірою можна сказати, що спроби перетворити подібні конфлікти на затяжні політичні ситуації, політичний тупик (так звані "заморожені конфлікти". - Ред.) - не обов'язково поганий варіант, враховуючи те, яку альтернативу цьому ми зараз спостерігаємо в Східній Україні", - зазначив Заньєр в інтерв'ю виданню Deutsche Welle .

Автор: Администратор сайта