Чи має право жінка, яка зареєстрована як ФОП, на грошову допомогу по вагітності та пологах

25.12.2019 14:30 Корисно
Фото: ckp.in.ua Фото: ckp.in.ua
Про умови виплати лікарняних та декретних розповідає наш юридичний консультант.

Як  розповіла начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, жінки фізичні особи – підприємці мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за умови сплати ними єдиного внеску.

Юрист наголошує, що на сьогодні для отримання декретних виплат приватному підприємцю достатньо сплачувати єдиний соціальний внесок і не мати заборгованості. Це обумовлено тим, що відповідно до Постанови КМУ № 85 від 18.02.2016 року, сума ЄСВ, що сплачується підприємцями, розподіляється між усіма фондами соціального страхування. Таким чином, при сплаті єдиного соціального внеску ФОПи мають право на отримання лікарняних і декретних від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Оформлення декретних виплат для приватних підприємців проводиться через Фонд соціального страхування з тимчасової непрацездатності за місцем реєстрації. Для цього необхідно подати до цього Фонду такий пакет документів:

– заяву-розрахунок, форма якої затверджена Постановою правління Фонду соціального страхування № 12 від 19.07.2018;

– довідку з територіальної фіскальної служби (податкової) про сплату єдиного внеску або копії квитанцій про сплату ЄСВ за розрахунковий період;

– копію лікарняного (листка непрацездатності).

Сума декретних виплат в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ і не може бути меншою від мінімальної зарплати, встановленої на момент настання страхового випадку (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про соціальне страхування»).

Читайте також: Що робити, щоб психічно хворого родича визнали недієздатним