Чи може лікарня відмовитися прийняти пацієнта

01.09.2019 13:00 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Уявімо ситуацію: вихідний, у людини гострий біль, вона їде до найближчої лікарні, а там кажуть, що їй треба або викликати «швидку» (але не факт, що приїде), або самостійно їхати до чергової лікарні, або взагалі звертатися до свого лікаря за місцем «прописки». Чи це законно?

У статті 49 Конституції України написано, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, на території України кожен, незалежно від того, чи іноземець, чи особа без громадянства, яка тимчасово перебуває на території України, має право на отримання безоплатної, доступної, своєчасної та якісної екстреної медичної допомоги. Йдеться про нещасні випадки або такі симптоми: асфіксія, судоми, укуси змій і тварин, непритомність, раптовий розлад дихання, раптовий біль у ділянці серця, гострий біль у животі, зовнішня кровотеча, блювота кров’ю, гіпертермічний синдром, ознаки гострого отруєння, раптова втрата мови, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади.

– Відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу», кожен громадянин України або інша особа, яка виявила особу в невідкладному стані, мають право звернутися до підприємств, установ та організацій з проханням надати транспортний засіб для перевезення такої людини до найближчого відділення екстреної допомоги чи іншого закладу охорони здоров’я, – запевнив адвокат. – Медичні працівники зобов’язані надати екстрену медичну допомогу пацієнту в будь-якому випадку, незалежно від профілю лікувального закладу, робочого чи неробочого часу. У випадку, коли людина перебуває вдома, треба користуватися послугами швидкої медичної допомоги.

Якщо ж хворому не надали домедичну допомогу без поважних причин; відмовили від медичної допомоги; не надали наявного транспорту для безоплатного перевезення людини, яка перебуває у невідкладному стані; несвоєчасно надали екстрену медичну допомогу, медичні працівники мають нести кримінальну відповідальність.

За словами Романа Чумака, відповідно до статті 139 Кримінального кодексу України, це карається штрафом з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами чи виправними роботами. Якщо у випадку ненадання допомоги пацієнт помре, то медичний працівник нестиме таку відповідальність, як обмеження волі на строк до чотирьох років або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю або без такого.

Читайте також: Покусав собака: хто буде нести відповідальність