Чи можна сусіда змусити не палити на балконі – коментар юриста

02.08.2020 15:17 Корисно
Фото: yaizakon.com.ua Фото: yaizakon.com.ua
Чи правда, що паління на балконі власної квартири ніяк не забороняється законом, навіть якщо це дуже заважає мешканцям сусідніх квартир, пояснює адвокат Роман Чумак.

За словами адвоката Романа Чумака, з юридичної точки зору краще, коли сусід виходить покурити на сходи в під’їзд або на лавку біля під’їзду. Тоді це є порушенням Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який надає перелік місць, де палити заборонено. У таких випадках слід зробити зауваження, а якщо не допоможе, сміливо викликати правоохоронців.

Але коли сусід курить на своєму балконі, дане питання майже не урегульоване з боку українського законодавства, каже Роман Чумак. Хоча, за його словами, неодноразово створювались петиції та законопроекти про заборону паління на балконі.

Читайте також: Чи реально виселити сусіда-пияку – пояснення юриста

– Можна звернутися по допомогу до дільничного поліцейського або голови ЖКГ. Після того як факт порушення буде підтверджено, цій людині можуть винести догану. І хоча таке покарання буде не надто важким, все ж на деяких людей воно може вплинути, – пояснив адвокат.

Та якщо проблема залишиться, то судитись із таким сусідом не буде ефективно, оскільки єдиним вагомим аргументом для суду буде шкода здоров’ю оточення. За словами юриста, необхідно буде доводити, що шкода здоров’ю сталася внаслідок саме паління сусіда, а не в іншому місці чи якимось іншим чином. Крім того, процес розгляду є досить тривалим і проблематичним. Також не слід забувати про матеріальні витрати.

Автор: Олександр Гречаний