Чи можна звільнитися за власним бажанням у період навчальної відпустки

16.11.2020 15:52 Корисно
Фото: pon.org.ua Фото: pon.org.ua
Ви працюєте та навчаєтесь одночасно, та в період сесії вирішили звільнитися, але ваше керівництво вимагає від вас відпрацювати два тижні та ще й перерахувати кошти за навчальні дні? Чи має воно на це право – розповідає ваш юридичний консультант.

Як пояснив юрист Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Сорокін, законодавство забороняє звільнення працівника під час тимчасової непрацездатності або відпустки (зокрема навчальної) тільки у разі розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця. Звільнення за ініціативою працівника в цей період цілком допустиме. Він також зауважив, що КЗпП не зобов’язує працівника відпрацьовувати два тижні перед звільненням за власним бажанням, у ст. 38 ідеться лише про попередження роботодавця за два тижні до звільнення: якщо немає поважних причин, що зобов’язують роботодавця розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Щодо утримання «навчальних» відпускних за дні, що припадають на період після звільнення, то Сергій Сорокін пояснив, що підстав для такого утримання немає. «У ст. 22 Закону України «Про відпустки» зазначено про відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Тобто йдеться про щорічні відпустки. Додаткова оплачувана навчальна відпустка надається за навчальний рік, а не за робочий (календарний). Тому в разі звільнення працівника в період перебування в навчальній відпустці, виплачені «навчальні» відпускні не перераховують і із зарплати працівника при остаточному розрахунку не утримують», – зауважив фахівець.

Читайте також: Земельна ділянка під вікном багатоповерхівки: чи потрібно платити за користування