Чи можуть за паління виписати з лікарні достроково

13.04.2019 13:00 Корисно
Фото: pikabu.ru Фото: pikabu.ru
Головний лікар виписав пацієнта достроково – за порушення лікарняного режиму. Чи мав він на це право?

Як розповів Дмитро Перепелиця, фахівець Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, паління у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я заборонено, згідно зі ст. 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». За куріння тютюнових виробів у заборонених місцях передбачена адмі­ністративна відповідальність за ст. 1751 Кодексу України про адміністративні порушення у вигляді попередження або штрафу до 85 грн, за повторне порушення – до 119 грн.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачає право громадян на охорону їх здоров’я, зокрема на кваліфіковану медичну допомогу, фінансування гарантованого обсягу медичних послуг та лікарських засобів.

Паління у заборонених місцях само по собі не є підставою для дострокового припинення лікування та виписки з медичного закладу. Якщо пацієнт палив у лікарні, головний лікар повинен був викликати поліцію для складення протоколу та притягнення винної особи до відповідальності.

У разі виникнення ситуації щодо безпідставного дострокового припинення лікування необхідно звертатися зі скаргою до управління охорони здоров’я міста, області, МОЗ України.

Для оперативного реагування можливо звернутися на телефон безкоштовної «гарячої лінії» МОЗ України: 0-800-801-333.

Читайте також: Сусід смітить на вашій ділянці: як знайти управу