Чи повинні повнолітні діти утримувати своїх батьків

29.02.2020 16:08 Корисно
Фото: gorodskaya-ferma Фото: gorodskaya-ferma
Про обов`язки дітей щодо непрацездатних батьків розповідає наш юридичний консультант.

У ч. 2 ст. 51 Конституції України зазначено, що не тільки батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття, але й повнолітні діти мають піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Відповідно до ст. 202 Сімейного кодексу України, повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. "При цьому обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей; потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку з відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку з відсутністю у них інших джерел існування; непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, та особи з інвалідністю", – розповідає фахівець Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Чумак.  "Якщо діти забувають про свої обов’язки, може бути пред’явлений позов про стягнення аліментів: до одного з дітей; до кількох з дітей; до всіх дітей разом. Якщо позов пред’явлений до одного з дітей, суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справі інших дітей", – додає він.

Розмір аліментів

Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі та (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. Водночас судом ураховуються всі інтереси сторін, які заслуговують на увагу: непрацездатність батьків та їх потреба у матеріальній допомозі, матеріальне становище дітей, догляд дітей за батьками тощо. Також до уваги приймається отримання батьками пенсії, державних пільг, субсидій, наявність у батьків майна, що може приносити дохід, тощо.

Розмір аліментів може бути встановлений судом повністю чи частково, як у твердій грошовій сумі, так і в частці від заробітку (доходу). На вибір способу визначення розміру аліментів можуть впливати різні обставини: мінливість і нестабільність доходу, проживання за кордоном, одержання частини доходу в натуральній формі тощо.

Додаткові витрати

"Тяжка хвороба, інвалідність або немічність батьків можуть потребувати значних додаткових витрат, які не покриваються сумами сплачуваних дітьми аліментів. Саме з метою уникнення випадків матеріальної незахищеності батьків ст. 203 СК України встановлює обов’язок дітей брати участь і в додаткових витратах на батьків", – говорить Юрій Чумак.

Юрист наголосив, що при невиконанні дітьми обов’язку зі сплати додаткових витрат, батьки мають право звернутися за захистом своїх прав до суду. У випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, людьми з інвалідністю, а повнолітні дочка (син) мають достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з них одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за батьками (ст. 206 СК України).

До речі: дорослі діти можуть бути і звільнені судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що останні ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків. "Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, відповідно до ст. 166 СК України, не виникає", – підкреслив Юрій Чумак.

Читайте також: Розірвання шлюбу: всі нюанси для внутрішньо переміщеної особи