Чому за газ надходять дві платіжки – коментар харківського юриста

06.02.2020 14:30 Корисно
фото: uainfo.org фото: uainfo.org
Починаючи із січня 2020 року жителі Харківщини стали отримувати по дві платіжки за газ. Раніше приходила одна квитанція, в якій була врахована ціна на газ разом з іншими супутніми витратами. На сьогодні ж це дві окремі платіжки, в одній – ціна безпосередньо за блакитне паливо, в іншій – ціна за його доставку від оператора газорозподільних мереж.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, щоб вирахувати необхідну суму доставки газу для кожного жителя окремо, взяли до уваги об’єм використаного ним палива за період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Отриманий об’єм поділили на 12 (кількість місяців) і помножили на місцевий тариф. Це означає, що з 1 січня до 1 липня ціна на розподіл газу буде однаковою щомісяця.

Проте у другому півріччі ціна на газ частково зросте. На сьогодні тарифи на транспортування газу на території Харківської області складають: Харківміськгаз – 0,36 грн/м³, а Харківгаз – 1,24 грн/м³. А вже з липня 2020 року користувачам Харківміськгазу доведеться сплачувати по 0,38 грн/м³, а користувачам Харківгазу – 1,52 грн/м³.

– Відповідно до запроваджених умов, уже в січні всі українці повинні були отримати дві квитанції за попередній місяць. Проте, відповідна система нова, а тому ще не зовсім вдало функціонує. Якщо ви ще не отримали у січні квитанції за блакитне паливо, чекайте їх у лютому разом із нарахуванням за січень. Проте, навіть якщо ви вирішите «обійти» систему і не користуватися газом узагалі, вам усе одно доведеться заплатити за транспортування. Оскільки відповідну платіжку ви отримаєте у будь-якому випадку, – зазначив Роман Чумак. 

Читайте також: У Харкові зросли тарифи на воду

Передбачається, що сплачувати за газ потрібно до 20 числа кожного місяця. Але ви можете заплатити відразу за квартал, півроку або ж і за цілий рік. Діючи таким чином, вам вдасться зекономити принаймні на банківських комісіях.

За кожен день прострочення відповідного платежу, окрім оплати послуг за доставку, споживач має сплатити ще й компенсацію, яка дорівнює розміру самої плати.

– Мається на увазі, що за період, на який був прострочений платіж, особа має сплатити подвійний тариф за доставку. При цьому вважається, що датою оплати є не фактичний день оплати, а день, коли така оплата була зарахована на рахунок, – додав адвокат.

Рішення про запровадження двох окремих рахунків за газ і його транспортування було прийнято на вимогу Європейського Союзу в рамках Третього енергетичного пакета, підписаного відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС. Стало необхідним розділити кошти між тими, хто газ видобуває, і тими, хто його перевозить. Унаслідок таких дій передбачається утворення вільного ринку, на якому споживачі самі зможуть обирати постачальника газу. 

Читайте також: Скільки населення області заборгувало за комуналку

– Здорова конкуренція має привести до зниження цін, покращення якості кінцевої продукції, що позитивно відобразиться на добробуті українців. Але наразі спостерігається схильність до умовного поділу підприємств на облгаз і облгаззбут. Незважаючи на те, що з юридичної точки зору це дві різні компанії, але насправді фактичним власником є одна і та сама особа, – розповів Роман Чумак.

Автор: Олександр Гречаний