Екзамен «на права» тепер фотографують і знімають на відео

19.07.2020 15:30 Корисно
фото: fakty.ua фото: fakty.ua
6 липня 2020 року Міністерство внутрішніх справ видало наказ № 408, яким затвердило новий порядок у складанні іспиту на отримання права керування транспортним засобом. Отже, стала обов’язковою фото- і відеофіксація складання іспиту для отримання посвідчення водія.

– Задля забезпечення належної підготовки майбутніх водіїв відеозйомка проходить протягом усього часу іспиту, як теоретичного, так і практичного. Це допоможе зафіксувати всі помилки, щоб уникнути беззмістовних оскаржень дій екзаменатора. Безумовно, в кадр має попадати обличчя особи, яка складає іспит, та всі її рухи (актуально для практичного іспиту), – пояснив адвокат Роман Чумак.

За його словами, в кадрі також перебуває екзаменатор та/або спеціаліст закладу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв (якщо він присутній). Це має унеможливити сторонню допомогу в складанні теоретичного іспиту.

Також, у зв’язку з часовим обмеженням, для теоретичного іспиту – 20 хвилин, для практичного – 60 хвилин, на відеозаписі фіксується дата.

Після складання або провалу іспиту відеозапис іспиту зберігається на електронному носії. Навіть у разі виключення електроенергії технічні можливості ТСЦ дозволять зберегти відео без його пошкодження.

Читайте також: Чи реально виселити сусіда-пияку – пояснення юриста

Зафіксований іспит зберігається три місяці з дати його складання, після чого автоматично знищується.

– Якщо особою буде подано скаргу на дії екзаменатора чи у зв’язку з іншими причинами, відеозапис блокується і його неможливо буде видалити на період розгляду цієї скарги, – додав адвокат.

Автор: Олександр Гречаний