Готуємося до виходу на пенсію: які документи слід перевірити завчасно

30.11.2020 16:56 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Як зазначає адвокат Романа Чумака, практика свідчить, що найчастіше у оформленні пенсії трапляється неправильний підрахунок страхового стажу, або страхових платежів, внаслідок чого розмір пенсійних виплат зменшується.

Другою великою проблемою, пов’язаною з пенсією, за словами юриста, є затримка виплат. 

– Держава вже взялася за розв’язання проблеми затримки пенсійних виплат. Був зареєстрований законопроект, де вказано, що громадяни, пенсії яких були виплачені із затримкою, мають право на компенсацію. Навіть більше, ця компенсація буде проводитися не з бюджетних грошей, а з особистих коштів тієї людини, з вини якої пенсія була затримана, – повідомляє Роман Чумак. 

Ходиш без маски – штраф: юрист пояснив, за що і як каратимуть порушників на Харківщині

Адвокат стверджує, що правильним буде починати готуватися до пенсії ще до її призначення. Насамперед він радить стежити за тим, щоб ваш роботодавець проводив виплати в Пенсійний фонд України, оскільки інакше Пенсійний фонд не зарахує вам цей страховий стаж, і доведеться розбиратися в судовому порядку.

Другий важливий аспект, за яким Роман Чумак рекомендує стежити людині, що бажає без проблем отримати пенсію, – це підтверджувальні документи. Зокрема, йдеться про трудову книжку, і особливо слід звернути увагу на грамотність її заповнення.

– Доволі часто у працівників Пенсійного фонду виникають сумніви у правильності заповнення трудової книжки, з огляду на це виникає потреба доведення записів. Підтвердити такі записи можливо, отримавши уточнюючу довідку на підприємстві або в архівній установі. Іноді отримати такі довідки буває не дуже просто, і процедура займає багато часу, – пояснює адвокат.

Читайте також: Як отримати грошову допомогу на поховання пенсіонера

Автор: Олександр Гречаний