Підготовка до пенсії: що важливо знати

20.09.2020 14:00 Корисно
фото: pexels.com фото: pexels.com
Харківський адвокат Роман Чумак дав загальні рекомендації для тих, хто готується стати пенсіонером.

– Диявол криється в дрібницях. Перед зверненням до Пенсійного фонду необхідно зібрати і ретельно вивчити трудову книжку, дипломи, паспорт, військовий квиток та інші документи, бо будь-яке виправлення або помилка будуть прямим чином впливати на зарахування стажу роботи. Особливо це стосується трудової книжки, – зауважив Роман Чумак.

За його словами, нерідкими є випадки, коли через помилки роботодавця у заповненні трудової книжки надалі людина позбавляється можливості зарахувати значний період роботи. Виявлення таких помилок значно зекономить час в оформленні пенсії.

Якщо станеться так, що у ваших документах виявиться помилка, тоді наступний етап підготовки до виходу на пенсію – підтверджуючі довідки. 

Читайте також: Чи має новий власник квартири платити за рахунки попередніх жильців

– У разі виявлення помилок або інших неточностей у документах, необхідно отримати уточнюючу довідку. Видати її може підприємство, на якому працював майбутній пенсіонер. Якщо ж підприємство припинило свою діяльність, то за довідкою необхідно звертатися до архівної установи, – пояснив адвокат.

Він також акцентував увагу на підтвердженні розміру заробітної плати. Роман Чумак пояснив, що для призначення пенсії використовуються дані про заробітну плату з 2000 року за весь час роботи. Так само, за бажанням пенсіонера, для врахування пенсії можуть братися і дані про заробіток за 60 календарних місяців до 2000 року. Але всю інформацію про заробітну плату до 2000 року пенсіонер повинен подати самостійно, попередньо взявши відповідну довідку.