Пільгова пенсія без атестації – чи таке можливо

17.11.2019 13:00 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Адвокат Роман Чумак навів приклад, коли ухвалою від 25 жовтня 2019 року Касаційний адміністративний суд саме звернувся до Великої Палати Верховного Суду для формулювання нового правового висновку щодо обов’язковості наявності атестації робочого місця для призначення пільгової пенсії.

Підставами для відступу від усталеної практики колегія суддів вважає такі:

1. Суд повинен захищати права та свободи людини. Якщо виникають ситуації, коли необхідно обрати пріоритет: вузьке тлумачення норми або широке, що має наслідком більш ефективний захист прав особи, слід робити вибір на користь останнього. 

2. Роботодавець, який використовує працю за наймом, повинен організувати безпечні умови праці, а у разі неможливості такого проінформувати під розписку особу про такі умови. Окрім того, роботодавець має обов’язок надати інформацію працівнику про пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору, у тому числі про право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років.

3. Суд взяв до уваги наявну зміну протягом останніх двох років правозастосування положень законодавства, як конкретизує порядок реалізації громадянином права на соціальний захист. Це підтверджується, зокрема, позицією Великої Палати, що висловлена в її рішеннях. 

– Касаційний адміністративний суд у даній справі виходить з того, що саме на державі в особі органів виконавчої влади лежить зобов’язання контролювати дотримання нормативно-правових актів про охорону праці та притягувати винних до відповідальності. Тому невиконання цих обов’язків покладає на державу зобов’язання усунути негативні наслідки, яких працівник може зазнати при реалізації права на пільги за роботу зі шкідливими та небезпечними умовами праці, – зауважив Роман Чумак. 

Читайте також: Виселяють з квартири за борги по іпотеці – що робити

За його словами, атестація робочих місць за умовами праці є заходом соціального захисту працівників, що має їм допомагати реалізувати свої права на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах. 

– Касаційний адміністративний суд зазначив, що особа, яка працює у шкідливих та небезпечних умовах та щодо якої має бути проведена атестація робочого місця, відповідно до законодавства, не володіє правами, за наявності яких вона б могла впливати на своєчасність атестації робочих місць, – пояснив адвокат. – Факт проведення, як і своєчасність проведення атестації робочих місць за умовами праці, не залежить від працівників і не може забрати в особи її право на соціальний захист, зокрема на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Роман Чумак також розповів, що невиконання державою соціального забезпечення та захисту громадян викликає численні судові позови про визнання неправомірними дій органів Пенсійного фонду. 

– З огляду на велику кількість справ такої категорії, що перебувають у провадженні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, важливість таких справ для осіб, а також з огляду на статтю 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і актуальну практику ЄСПЛ, Суд вважає, що такі підстави можливі, – додав адвокат. 

Читайте також: Нова процедура банкрутства запрацювала в Україні