Півмільйона гривень на повноліття – в Україні пропонують ввести батьківський капітал

01.03.2020 16:14 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
На сьогодні запровадження так званого батьківського капіталу в Україні поки що є законопроектом. Від народних депутатів надійшла до Верховної Ради чергова пропозиція, яка має на меті підвищення народжуваності через фінансову допомогу молодим сім’ям.

– Як ми розуміємо, в наших реаліях не завжди діти народжуються в достатку. Потім батькам необхідно забезпечувати їх життя, навчання спочатку в школі, а потім у закладах вищої освіти, що доволі сильно відображається на сімейному бюджеті. Проте депутати виступили з ініціативою, яка допоможе ввійти 18-річній особі в «доросле життя», маючи певний початковий капітал, – пояснив адвокат Роман Чумак.

Йдеться про законопроект № 2801 від 24.01.2020 року, яким можуть запровадити державну допомогу дитині на майбутнє. Право на цю допомогу пропонується закріпити за кожною дитиною – громадянином України за народженням. Тобто дитиною, яка отримала громадянство на підставі народження на теренах України.

Гроші будуть зараховуватись із Державного бюджету України на депозитний рахунок банківської установи у розмірі 50 тисяч гривень. Далі ці кошти стануть банківським вкладом, яким ніхто не може скористатися до досягнення дитиною 18-річного віку, окрім випадків, визначених законом.

Читайте також: Чи може бабуся стати муніципальною нянею для власної онуки

– Якщо не вдаватись у подробиці розрахунку складних відсотків, то після досягнення 18-річного віку особа зможе отримати на руки більше 500 тисяч гривень. Тобто, беручи до уваги середню відсоткову ставку за депозитом на міжбанківському рівні, яка становить у середньому 14 відсотків річних, то за 18 років сума вкладу зросте більше ніж у 10 разів, – розповів адвокат.

Передбачається, що батьки вільно обиратимуть фінансову установу, в якій вони бажають відкрити депозитний рахунок, самостійно оцінюючи ризики платоспроможності банку.

Щоб оформити таку грошову допомогу, одразу після отримання свідоцтва про народження у відділі реєстрації актів цивільного стану батькам необхідно буде звернутись із заявою до органів соціального захисту населення, одночасно додаючи копію свідоцтва.

Дитина отримує у своє розпорядження банківський вклад (тіло депозиту та нараховані за весь час відсотки) до досягнення нею повноліття або в разі виняткових обставин.

Проект закону містить чітко визначений перелік життєвих ситуацій, за умови настання яких банківський вклад може бути знятий достроково: у разі потреби дитини в коштах на лікування (за наявності медичного висновку), якщо її батьки або інші законні представники не мають інших джерел для покриття цих витрат; у разі втрати внаслідок стихійного лиха або іншої подібної форс-мажорної обставини дитиною житла, для придбання дитині нового житла; у разі потреби дитини в коштах для отримання вищої освіти на підставі укладеного договору про навчання, якщо згідно з умовами договору сума банківського вкладу покриває не менше половини вартості всього відповідного навчання. 

Читайте також: Як стягнути аліменти без розірвання шлюбу

– Тобто, у разі настання форс-мажорних обставин і неспроможності батьків самостійно забезпечити дитину в певних ситуаціях, закон допускає зняття депозиту, – підсумував Роман Чумак.

Якщо проект отримає підтримку народних депутатів, то відповідний закон запрацює з початку 2021 року, а право на батьківський капітал отримають діти, народжені після цієї дати.