Поновлення пенсії після переїзду — поради юриста

08.09.2019 13:00 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
За словами адвоката Романа Чумака, доволі часто українські пенсіонери залишаються без пенсії, переїжджаючи на постійне місце проживання в іншу країну. При цьому деякі люди навіть не здогадуються, що припинення виплати пенсії є неправомірним. Адвокат запевняє: таку пенсію можна поновити, звернувшись до суду.

 — Серед підстав припинення виплати пенсії чинне законодавство виділяє припинення виплати пенсії на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, — розповідає Роман Чумак. — Крім того, законодавець зазначив, що у разі наявності відповідного міжнародного договору України з іншою країною, куди переїхав пенсіонер на постійне місце проживання, пенсія буде виплачуватися йому у повному обсязі. Однак вищезазначені законодавчі положення були визнані неконституційними згідно з рішенням Конституційного Суду України.

Це означає, що такі положення втратили юридичне значення, і будь-яке посилання на них не має тягнути жодних юридичних наслідків.

Як пояснив адвокат, рішення було обґрунтовано тим, що держава, всупереч конституційним гарантіям соціального захисту для всіх осіб, право на соціальний захист поставила в залежність від факту укладення Україною з відповідною державою міжнародного договору з питань пенсійного забезпечення.

 — Держава, всупереч конституційним гарантіям соціального захисту для всіх осіб, що мають право на отримання пенсії у старості, на законодавчому рівні позбавила цього права пенсіонерів у тих випадках, коли вони обрали постійним місцем проживання країну, з якою не укладено відповідного договору. Виходячи із правової, соціальної природи пенсій право громадянина на одержання призначеної йому пенсії не може пов’язуватися з такою умовою, як постійне проживання в Україні,  — додав Роман Чумак.

Він говорить, що незважаючи на це пенсійні органи продовжують посилатися на вищевказані положення, як на підставу припинення виплати пенсії особам, які виїхали на постійне місце проживання до іншої країни. Якщо така проблема торкнулася і вас, адвокат радить звернутися до суду із позовом про визнання неправомірними дій пенсійних органів та зобов’язання пенсійних органів поновити виплату пенсії.

 — Спираючись на останню судову практику, суди зазвичай приймають рішення на користь пенсіонера,  — зауважив юрист.

Читайте також: Чи може лікарня відмовитися прийняти пацієнта

Автор: Олександр Гречаний