Ремонт «у законі»: як уникнути ризиків

28.03.2020 14:01 Корисно
Фото: estto.ru Фото: estto.ru
Як уникнути ризиків неналежного виконання ремонтних робіт найманими працівниками, радить наш юридичний консультант.

Існує загальне правило: насамперед укласти договір між вами та виконавцем робіт. «Найпоширенішим видом договору є договір побутового підряду, де підрядник зобов’язується виконати за завданням замовника певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник прийняти та оплатити виконану роботу, – розповідає директор Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця. – Предметом такого договору є результат роботи підрядника у певній матеріалізованій формі, який задовольняє ваші побутові та інші особисті потреби».

Однією з істотних умов договору є передбачення стягнення за вимогою потерпілої сторони неустойки (пені) та відшкодування збитків з винної сторони. В контексті Закону України «Про захист прав споживачів» замовник є кінцевим споживачем результатів виконаної за договором роботи.

Замовник дає підряднику завдання, максимально деталізуючи суть роботи, яку останній повинен виконати. До здачі роботи замовник може відмовитися від договору, сплативши підряднику частину встановленої ціни роботи пропорційно фактично виконаній. Вартість робіт визначається за погодженням сторін, якщо інше не передбачено прейскурантами (цінниками), тарифами тощо.

«У разі виявлення певних недоліків у роботі і відмови підрядника усунути їх або відшкодувати збитки, ви можете звернутися до суду з відповідним позовом, надавши докази, які б підтверджували укладення договору, оплату, фактичне виконання умов договору та інше», – говорить юрист. Він також рекомендує звертатись до компетентних юристів, які зможуть підготувати або проаналізувати відповідний проект договору і передбачать у його умовах всі можливі ризики.

Читайте також: Які права є у потерпілого в кримінальному провадженні