Розірвання шлюбу: всі нюанси для внутрішньо переміщеної особи

22.02.2020 14:00 Корисно
Фото: legalservice.com.ua Фото: legalservice.com.ua
Про те, як отримати в такому разі свідоцтво про розлучення, розповідає наш юридичний консультант.

Як пояснила начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, внутрішньо переміщені особи не втрачають свій статус громадян України, а обсяг їх прав нічим не обмежується. Відповідно, укладати шлюб та розлучатися вони можуть на тих же підставах, що й інші українські громадяни.

Особливості процедури розлучення для людей з реєстрацією місця проживання на території так званих ДНР, ЛНР, а також на території АР Крим виникають у зв’язку із Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Ним передбачено, що внутрішньо переміщена особа має право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану та внесення змін до відповідних актових записів за місцем перебування. «Перед тим, як розпочати судовий процес або позасудову процедуру розлучення, переселенцю з Донбасу або з Криму потрібно отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, а її копію додати до позовної заяви або заяви про розірвання шлюбу за взаємною згодою», – говорить юристка.

Людмила Клімова наголосила також, що далі все відбувається за процедурою, передбаченою українським законодавством для всіх українських громадян. При цьому не змінюються ані терміни для прийняття рішень про розлучення судами, ані терміни оформлення РАЦСами документів про розлучення.

Розлучитися за місцем проживання (перебування в цьому випадку) може будь-який громадянин, зареєстрований у зоні проведення антитерористичної операції та на територіях, непідконтрольних Україні.

«Якщо розірвати шлюб переселенцям необхідно за взаємною згодою, то за наявності неповнолітніх дітей вони подають спільну заяву до суду, а якщо дітей у них немає – до РАЦСу за місцем перебування згідно з відомостями, які вказані в довідці про взяття на облік. Якщо має місце розлучення в односторонньому порядку – подається позовна заява до суду», – додала юристка.

Читайте також: Чи може бабуся стати муніципальною нянею для власної онуки