Що робити, щоб психічно хворого родича визнали недієздатним

21.12.2019 13:00 Корисно
Фото: radako.com.ua Фото: radako.com.ua
Про порядок та нюанси цього процесу розповідає наш консультант.

Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Визнати фізичну особу недієздатною можна в судовому порядку, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними.

«Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом», – розповідає начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко.

Юрист наголошує, що в заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними. До заяви мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров’я та виписка з історії хвороби.

Щодо судових витрат, пов’язаних з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, то відповідно до ч. 2 ст. 299 Цивільного процесуального кодексу України вони здійснюються за рахунок держави.

«Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування», – говорить Людмила Тищенко.

Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

 Читайте також: Випадково зіпсували товар у супермаркеті: як не платити за помилку