Спадкування страхових виплат: чи можна їх отримати

20.02.2021 12:38 Корисно
Верховний Суд вирішив: спадкодавець має право на  виплати. Фото: bastion.tv Верховний Суд вирішив: спадкодавець має право на виплати. Фото: bastion.tv
Нещасні випадки на виробництві, які призводять до втрати працездатності, тягнуть за собою так звані «регресні» виплати – компенсацію за зіпсоване здоров’я. Однак з початком АТО органи соцстраху припиняли їх виплату через те, що люди не отримали або не підтвердили статус внутрішньо переміщеної особи. Деякі люди помирали, так і не дочекавшись належних їм виплат. Чи може їх отримати спадкоємець – пояснює наш юридичний консультант.

«Хтось може подумати, що на цьому ставиться крапка. Однак це не так, – говорить адвокат Роман Чумак. – Спадкоємці померлої особи мають право на отримання страхових виплат останньої, яких вона не одержала за життя. Здійснюється це шляхом заведення спадкової справи та отримання свідоцтва про право на спадщину».

Адвокат попереджає, що органи соціального страхування навіть і тут можуть перешкоджати в отриманні виплат. Головною підставою для відмови є те, що померлий не отримував за життя довідку переселенця і не звертався із заявою до органів соціального страхування про нарахування виплат. Таким чином, на думку таких органів, особа не має права на отримання страхових виплат.

Читайте також: Недоотримана пенсія як частина спадщини: що робити, якщо відмовили у виплаті 

«На щастя для багатьох, Велика палата Верховного Суду в постанові від 20.09.2018 у справі 243/3505/16-ц поставила крапку в таких справах. Суд дійшов висновку, що відсутність довідки про взяття на облік громадянина як особи, яка переміщається з тимчасово окупованої території України або району АТО, не може бути підставою для невиплати страхових виплат. Таким чином, припинення виплати «регресу» є незаконною», – наголошує Роман Чумак.

Він додає також, що Верховний Суд в ухвалі від 12.02.2020 розглядав питання про спадкування недоотриманого «регресу» та зазначив, що спадкодавець має право на нарахування і виплату страхових виплат незалежно від звернення до робочих груп Фонду на підконтрольній Україні території, а тому його спадкоємці мають право на отримання страхових виплат в порядку спадкування за законом.

«Підтверджуючи майнові права фізичних осіб незалежно від знаходження їх на обліку як внутрішньо переміщених осіб або від отримання такого спеціального статусу, законодавство не передбачає ніяких обмежень інших прав таких осіб, які вони можуть реалізувати на території України», – підкреслює Роман Чумак.