Стажування або випробування: що вибрати для початку роботи

16.02.2020 16:29 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Але як пояснив постійний консультант «СК» адвокат Роман Чумак, самі того не знаючи, роботодавці грубо порушують законодавство про працю, що не рідко виливається у значні штрафи.

Питання щодо працевлаштування завжди було актуальним як для потенційних робітників, так і для роботодавців. Працівники бажають отримати «гарний» трудовий договір із високою зарплатнею, роботодавці – отримати кваліфікованого робітника. Для цього роботодавці доволі часто вдаються до «стажування» осіб перед прийняттям на роботу, тобто перед укладенням трудового договору особі дається певний час для того, щоб «показати себе у всій красі». 

Так, за словами адвоката, чинне законодавство про працю (Кодекс законів про працю в Україні) встановлює, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

А отже, працівника можна допустити до виконання роботи, якщо:

А) з ним укладено трудовий договір;

Б) даний факт оформлено наказом чи розпорядженням роботодавця;

В) податкову інспекцію було повідомлено роботодавцем про прийняття працівника на роботу не пізніше ніж за один день.

– Те, що більшість із роботодавців називають «стажуванням», є звичайним випробувальним терміном у розумінні чинного законодавства. Процедура випробування не йде у розріз із вимогами щодо укладення трудового договору. Установлюючи працівникові випробування, роботодавець не звільняється від обов’язку укласти з ним трудовий договір. Тобто за час випробування роботодавець зобов’язаний сплачувати заробітну плату особі та відповідні платежі у податкову, – зауважив Роман Чумак. 

Читайте також: Чому за газ надходять дві платіжки – коментар харківського юриста

Умова про випробування, яке, до речі, не може перевищувати одного місяця, має зазначатись у наказі про прийняття на роботу. Якщо ж кандидат на вакантне місце не відповідає певним вимогам, роботодавець може звільнити його протягом терміну випробування, письмово попередивши про це за три дні.

– При випробуванні також застосовується загальна процедура прийняття працівника на роботу, проте з деякими особливостями, – додав адвокат.

Він також пояснив, що чинним трудовим законодавством не передбачено укладення між роботодавцем та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

– Прикриваючись «договором про стажування», «контрактом на стажування», все одно не вдасться уникнути передбаченої відповідальності. Судова практика вже давно сформулювала позицію про те, що такі відносини є по суті трудовими, а їх оформлення є формальним і спрямоване лише на надання трудовому договору форми договору стажування. Отже, приймання на роботу таким чином працівників є запорукою отримання штрафу, – зазначив Роман Чумак.

Однак, за словами юриста, в окремих випадках «стажування» все ж запроваджується для таких категорій осіб:

1) студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за яким здобувається освіта;

2) зареєстрованих безробітних.

У першому випадку з особою має укладатися тільки договір про стажування, а у другому – тристороння угода між центром зайнятості населення, роботодавцем і безробітним. Крім того, поміж цих документів мають бути наявні індивідуальна програма стажування, робочі навчальні плани й програми та наказ про стажування особи із зазначенням місця проходження стажування, спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста, режиму стажування, а також керівника стажування. 

Читайте також: Коли можна не платити у кафе

Автор: Олександр Гречаний