Сусід палить сухе листя: як знайти управу

16.11.2019 13:00 Корисно
Фото: novostipmr.com Фото: novostipmr.com
Ситуація, знайома майже кожному: хтось чомусть розпалив багаття із сухого листя, дим стовбуром піднімається вгору, а ви починаєте кашляти та задихатися. Чи можна цьому перешкодити та як саме?

Як пояснив Олександр Пісковський, фахівець Барвінківського бюро правової допомоги, спалювання сухого листя і трави заборонено законом, у разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках – кримінальна відповідальність.

Стаття 50 Конституції України гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, спалювання опалого листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється. Порушення цієї заборони передбачає стягнення штрафу з громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170–340 грн).

Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України порушник може нести і кримінальну відповідальність. Так, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 5100 до 8500 грн або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років.

"Якщо ви бачите, що хтось спалює листя на своїй ділянці, – звертайтеся в Національну поліцію за телефоном 102. Її працівники виїжджають на виклик і складають протокол про адміністративне порушення, порушують кримінальну справу", – наголосив юрист.

Читайте також: Виселяють з квартири за борги по іпотеці – що робити