Сусіди залили квартиру: як їх змусити платити за ремонт

08.03.2020 12:00 Корисно
фото: o-sebe.com фото: o-sebe.com
Ви можете вимагати відшкодування не тільки за заподіяння матеріальної шкоди, наприклад, вартість ремонту, пошкоджених речей чи навіть лікування рідних, але й за моральну шкоду також, переконує харківський адвокат Роман Чумак.

Насамперед варто документально зафіксувати факт заподіяння шкоди. Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій (затвердженими наказом Державного комітету України з питань ЖКГ від 17 травня 2005 року № 76) передбачено, що в разі залиття квартири складається відповідний акт. Він заповнюється комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому залито квартиру.

У такому акті обов’язково треба зазначити:

– дату складання акта;
– прізвища, ініціали та займані посади членів комісії;
– прізвище, ім’я, по батькові власника, орендаря квартири, що зазнала шкоди;
– адресу квартири, поверх, форму власності;
– прізвище, ім’я, по батькові власника, орендаря квартири, з вини якого сталося залиття;
– адресу квартири, поверх, форма власності;
– характер залиття та його причини;
– завдана матеріальна шкода (тут варто зазначити обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовну вартість);
– висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття. 

Читайте також: Півмільйона гривень на повноліття – в Україні пропонують ввести батьківський капітал

– У таких ситуаціях доречним буде сфотографувати чи зняти на відео ті пошкодження, яких ви зазнали в результаті затоплення: чи то мокрі шпалери, чи то калюжі на підлозі. Таким чином ви матиме більше шансів довести факт затоплення у суді, якщо ваш сусід відмовлятиметься добровільно відшкодовувати вам завдані збитки, – пояснив адвокат.

За його словами, якщо ви маєте намір вирішити дане питання у суді, вам необхідно довести наявність усіх наступних факторів: завдання шкоди, розмір збитків, протиправність дій особи, яка завдала такої шкоди, а також причинно-наслідковий зв’язок між завданою шкодою та діями особи.

– Невід’ємним елементом є вина особи. Оскільки за її відсутності особа, яка заподіяла шкоду, не буде вважатися винною і, як наслідок, не виплатить кошти. Такі ситуації хоч і рідко, але трапляються. У такому разі тягар доказування лягає саме на цю особу, – зауважив Роман Чумак. – Проте, перш ніж іти до суду, варто чітко визначитися, кого ви вважаєте винним, а також порахувати розмір завданих збитків. Доволі часто друга сторона взагалі не визнає себе причетною до затоплення, або якщо і визнає, то не погоджується з розміром відшкодування. У такому випадку вирішити спір у досудовому порядку майже нереально, а тому, щоб збільшити шанси на справедливе рішення в суді, варто залучити експертів.

Читайте також: Чому за газ надходять дві платіжки – коментар харківського юриста

Експерт необхідний, щоб правильно визначити розмір збитку. Він порахує вартість, необхідну для відновлення ремонту, надасть оцінку, якою можна буде керуватися для визначення ціни позову. Проте вона не є остаточною, тільки орієнтовною.
Дуже важливо не гарячкувати і не намагатися відразу робити ремонт. Інша сторона може вимагати повторного проведення експертизи, і ваш уже новенький ремонт недобре пожартує з вами. Відповідну експертизу буде оплачувати та сторона, яка програла суд, – розповів адвокат.