Використання металопрокату в машинобудуванні

15.10.2019 13:58 Корисно

Ринок машинобудування постійно зростає, тому виникає потреба у якісних матеріалах для виробництва різноманітних деталей. Саме тому попит на машинобудівний прокат, починаючи від простих листів і закінчуючи складними модифікаціями гнутих профілів, залишається стабільно високим.

Умовно машинобудівну галузь поділяють на декілька основних областей:

  1. Транспортне машинобудування. Включає виробництво підйомно-транспортних машин та сільськогосподарської техніки. Завдяки використанню високоміцних сталей при виготовленні техніки типу автокранів стало можливим зберігати усі експлуатаційні характеристики, задля забезпечення високої надійності і міцності конструкцій з одночасним зменшенням ваги технічних засобів. У цьому випадку метал використовують для виготовлення кранових стріл та поворотних рам. Для виробництва таких елементів обирають високоміцну сталь з граничною текучістю 460 Мпа і більше.

  2. Залізничне машинобудування. Для виробництва вагонів використовують сталеві стрічки та прокат для виробництва профілів (використовуються для виготовлення каркасів вагонів і візків). Для цієї сфери машинобудування призначені гарячекатані листи з високою ударною міцністю, що дозволяє підвищити динамічні характеристики вагонів та рівень їх стійкості із одночасним зменшенням небажаного впливу на залізничне полотно.

  3. Важке машинобудування. До цієї області відносять сфери виробництва енергетичного, нафтохімічного, вугільного та металургійного устаткування. Використовуються матеріали, що підвищують супротив до утворення флокенів та стійкість до агресивних середовищ в умовах використання при температурах до -500°С.

  4. Суднобудування. В цій галузі металопрокат використовують для виробництва суден різного призначення, бурових платформ, понтонів, причалів, та різних конструкцій, що придатні до використання в умовах постійного контакту з водою та температурних перепадів. Основна вимога до суднобудівної сталі – стійкість до корозії.

Види машинобудівного прокату

Щодо видів металопрокату, для застосування у машинобудівній галузі придатні майже всі його різновиди, проте найрозповсюдженішими вважаються:

  1. Швелер – для збирання машин на конвеєрі, а також виготовлення підшипників і рульових тяг (виключно чорний прокат високої якості).

  2. Квадрат – для виробництва перекриття днища автомобіля, де важлива міцність і тривалість використання. У цьому випадку міцність металу додатково збільшують різними  методами цинкування. При недостатній якості матеріалу на ньому будуть помітні сліди корозійних процесів і тріщини, а машина стане непридатною для використання.

  3. Сталевий лист. Листовий прокат використовують у виробництві корпусів автомобільної техніки, дахів і бамперів. У цьому випадку щільність матеріалу не обов'язково має бути дуже високою, так як виробники піклуються про загальну масу машини і мінімальне осьове навантаження.

Таким чином, незалежно від галузі машинобудування, будь то виготовлення кораблів, літаків, трубопроводів чи техніки, неможливо обійтися без якісного металопрокату, що є основним матеріалом конструкцій різноманітних транспортних засобів.