Як домогтися відшкодування шкоди, заподіяної злочином

09.02.2020 12:00 Корисно
Фото: jurliga.ligazakon.net Фото: jurliga.ligazakon.net
Про дії потерпілого розповідає наш юридичний консультант.

Як розповіла начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко, відшкодувати шкоду, заподіяну злочином, можна шляхом пред’явлення цивільного позову до обвинуваченого у кримінальному провадженні до початку судового розгляду. Також потерпіла особа має право пред’явити його в порядку цивільного судочинства.

Позови про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

У разі, коли внаслідок злочину настала смерть потерпілого, право на відшкодування шкоди мають його родичі, які в установленому законом порядку повинні визнаватися потерпілими.

Юрист наголосила також, що компенсація шкоди, як правило, здійснюється особою, яка вчинила злочин. Так, підозрюваний, обвинувачений, а також за його згодою будь-яка інша фізична чи юридична особа, має право на будь-якій стадії кримінального провадження відшкодувати шкоду, завдану потерпілому внаслідок кримінального правопорушення. В іншому випадку шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні або позову, що подається в порядку цивільного судочинства, коли по справі винесено обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили.

Читайте також: Харківські податківці розповіли про декларування доходів у 2020 році