Як отримати грошову допомогу на поховання пенсіонера

21.11.2020 14:58 Корисно
Законодавством України передбачена виплата допомоги на поховання після смерті пенсіонера. Таке право закріплено в ст. 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Як пояснив адвокат Роман Чумак, для отримання такої допомоги необхідно підготувати такий пакет документів:

1) свідоцтво про смерть (оригінал і копія);

2) паспорт та ідентифікаційний код заявника (оригінал і копія);

3) довідка про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про смерть для отримання допомоги на поховання.

Звертатися необхідно до органу Пенсійного фонду, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку.

– Отримати допомогу на поховання пенсіонера може не тільки член родини або родич, але і стороння людина за наявності перерахованих вище документів. Крім того, існує можливість отримання допомоги по довіреності, проте для цього слід мати оригінали паспорта та ідентифікаційного коду як довірителя, так і довіреної особи, – зауважив Роман Чумак.

Читайте також: Ходиш без маски – штраф: юрист пояснив, за що і як каратимуть порушників на Харківщині 

За його словами, перед походом до Пенсійного фонду слід відкрити спеціальний рахунок (для соціальних виплат) в Ощадбанку. Якщо такий рахунок уже відкрито, то потрібно отримати у відділенні Ощадбанку відповідну довідку і обов’язково взяти її із собою.

– Розмір допомоги залежатиме від категорії пенсіонера: для військових пенсіонерів, співробітником МВС і деяких інших допомога дорівнюватиме тримісячній пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті; для інших пенсіонерів – двомісячній пенсії, – додав адвокат.

Автор: Юлія Горобець