Як отримати компенсацію за травмування на непосипаних тротуарах

20.12.2020 14:59 Корисно
Фото: stmedia.stimg.co Фото: stmedia.stimg.co
Адвокат Роман Чумак розповів, що чинне законодавство встановлює: підприємства, установи, організації та громадяни у сфері благоустрою зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також прилеглу до цих об’єктів територію, визначену правилами благоустрою території населеного пункту.

До об’єктів благоустрою, зокрема, належать вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки.

Отже, серед суб’єктів, які зобов’язані утримувати об’єкти благоустрою, зокрема прибудинкову територію до багатоквартирного будинку, прилеглу до споруд територію, тротуари тощо, є:

1) балансоутримувачі (зокрема, КП «Жилкомсервіс», ОСББ);
2) підприємства, установи, організації, які утримують відповідні території за договором;
3) власники тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення;
4) особи, які є власниками чи орендують об’єкти нерухомості (з виходом на вулицю) для торговельної діяльності.

– У кожному місті орган місцевого самоврядування затверджує правила благоустрою. Візьмемо за приклад місто Харків. Харківською міською радою затверджені Правила благоустрою території міста Харкова» (Рішення від 16.11.2011 № 504/11). Даними правилами встановлюються, зокрема, обов’язки відповідних суб’єктів на здійснення конкретних видів робіт у зимовий період, – зазначив Роман Чумак. 

Читайте також: Якщо город не приватизований, його може забрати сусід

За його словами, серед таких обов’язків є:

1) підмітання та зсув снігу (від снігу та льоду насамперед очищають тротуари, дороги до під’їздів житлових будинків, місця для зупинки маршрутних транспортних засобів, люки водопровідних і каналізаційних колодязів);
2) видалення снігу та снігово-льодяних утворень;
3) усунення слизькості (посипання тротуарів, переходів через вулиці, місць для зупинок маршрутних транспортних засобів, спусків, підйомів речовинами, що унеможливлюють ковзання);
4) прибирання снігу негайно, з початку снігопаду, для запобігання накату;
5) огороджування небезпечних для пішоходів місць, де можуть впасти бурульки та сніг з дахів, забезпечення видалення бурульок з дахів, карнизів та інших елементів будинків тощо.

– Стаття 1266 Цивільного кодексу України встановлює, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала, – пояснив адвокат.

Він також зауважив, що особи, на яких покладається обов’язок утримувати об’єкти благоустрою, мають відповідати за невиконання вимог нормативних актів щодо дотримання правил благоустрою. Як приклад, це можуть бути не посипані під час ожеледиці доріжки прибудинкової території біля багатоквартирного будинку, прилеглої території до тимчасової споруди, торговельного об’єкта тощо, внаслідок чого було завдано шкоду здоров’ю особи.

Однак, отримати позитивне вирішення спору і компенсацію за завдану шкоду можна, лише якщо буде достатня кількість доказів такої шкоди. 

Читайте також: Грошова допомога для військових: куди звертатися і з якими довідками

Тому, у разі падіння на ожеледі, внаслідок чого ви отримали травму, юрист радить наступне: 

1. Викликати поліцію для фіксації факту та місцевості падіння.
2. Викликати «швидку» та після отримання медичної допомоги взяти відповідну довідку з медичного закладу.
3. Робити фото та відео місця падіння.
4. За можливості взяти контакти свідків вашого падіння та скласти акт обстеження місця падіння, в якому необхідно зазначити стан покриття (наприклад, ожеледь, не посипана піщаною або іншою сумішшю).
5. Зібрати та зберегти всі довідки з лікувального закладу, докази витрат на лікування та інші документи, що підтверджують факт завданої шкоди.
6. Скласти претензію та направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу особи, яка відповідає за експлуатацію ділянки, на якій сталася пригода. До претензії необхідно додати докази завданої шкоди (довідки з лікувальних установ, акт за формою НТ).
7. У разі відмови компенсувати завдану шкоду, скласти та подати до суду позовну заяву про відшкодування шкоди (як матеріальної, так і моральної).

– У разі дотримання цього порядку, ви збільшите власні шанси на отримання компенсації з відповідних осіб, – підсумував Роман Чумак.