Як повинні оплатити працю освітянам у період карантину

08.04.2020 18:00 COVID-19
Фото: unian.net Фото: unian.net
Зараз, коли склалася напружена епідеміологічна ситуація, заклади освіти закриті на карантин. Але, попри це, за працівниками закладів має зберігатися заробітна плата. Як саме – розповідає наш юридичний консультант.

Як пояснив начальник Лозівського бюро правової допомоги Михайло Демченко, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Юрист додає, що водночас за пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини, в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Залежно від виробничої необхідності керівник своїм наказом визначає режим роботи працівників закладу (як педагогічних, так і технічних), а вже від цього залежить розмір оплати праці відповідного працівника. «У випадку, якщо керівник закладу за погодженням з первинною профспілковою організацією прийняв рішення про необхідність виходу на роботу працівників під час карантину, їм оплачується 100 відсотків заробітної плати, – говорить Михайло Демченко. – У разі простою без виходу працівників на роботу або коли працівники виходять на роботу, але не долучаються до своєї чи будь-якої роботи, їх заробітна плата не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) відповідно до ст. 113 КЗпП України».

Читайте також: Неоплачувана відпустка чи дистанційна робота: як урегулювати трудові відносини