Як узаконити самобуд – інструкція від юриста

07.02.2021 14:02 Корисно
Адвокат Роман Чумак пояснив, що на сьогодні спосіб узаконення самочинного будівництва через ДАБІ є єдиним та правильним. У тому разі, якщо під вашою будівлею не приватизована земельна ділянка, проте ви користуєтеся нею.

Цей спосіб передбачає приватизацію земельної ділянки, тобто якщо ви забажаєте збудувати іншу споруду, проходити таку процедуру буде не потрібно.

– Звісно, є ще один спосіб, однак з кожним днем він втрачає свою актуальність, оскільки все більше та більше судової практики не на користь клієнтів. Також такі рішення у більшості оскаржуються прокуратурою, посилаючись на те, що суд не має права забирати на себе повноваження інших державних органів, – зауважив Роман Чумак. – Також реєстрація права власності може бути ускладнена відмовою, у зв’язку з відсутністю документа про введення об’єкта в експлуатацію, який суд уже не має права видати, саме тому повернемося до першого варіанта.

Чи треба платити за стаціонарне лікування CОVID-19 – пояснення юриста 

За словами адвоката, весь шлях узаконення варто розділяти на три етапи, які своєю чергою будуть ділитись на пункти. Перший етап – отримання рішення сесії міської ради; другий етап – приватизація земельної ділянки; третій етап – введення об’єкта в експлуатацію та реєстрація права власності.

1. Технічний висновок. Це процедура дослідження будівель і споруд – це висновок про придатність до подальшої експлуатації, висновки і рекомендації з усунення виявлених дефектів. Цей висновок можливо зробити в будь-якій спеціалізованій проектній організації.

2. ДАБІ. Необхідно отримати лист відносно об’єкта будівництва, пройти перевірку та сплатити штраф за самочинне будівництво.

3. Висновок Санітарно-епідеміологічної служби. Для цього необхідно написати заяву, після чого СЕС здійснює візуальну перевірку та робить висновок.

4. Виконавча зйомка. Провадиться в обов’язковому порядку після будівництва чи реконструкції. Це потрібно для перевірки відповідності проекту та фактичної будівлі.

5. ДСНС. Також здійснює огляд та дає висновок щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.

6. Управління по контролю за використанням та охороною земель. Інспекція має скласти акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства (за умови, що будівля не виходить за межі земельної ділянки).

7. Далі необхідно подати заяву на ім’я міського (селищного, сільського) голови про узаконення об’єкта самочинного будівництва. 

Чи може перевізник скасувати маршрут через нерентабельність

– Усі перераховані вище документи необхідно подати постійній комісії з узаконення самочинного будівництва. Після отримання позитивного рішення комісія складає протокол про збереження об’єкта та надає рекомендацію ДАБК про підготовку документів задля винесення їх на сесію міської ради для виділення земельної ділянки. На наступній сесії рада виносить рішення «Про надання дозволу на збереження об’єктів самочинного будівництва та на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для експлуатації, обслуговування об’єктів», – пояснив адвокат.

Після такого рішення ви зможете отримати у власність земельну ділянку та повністю узаконити свій будинок.