Які умови та документи потрібні для присвоєння звання «Мати-героїня»

13.02.2021 16:06 Корисно
Фото: dniprograd.org Фото: dniprograd.org
Почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-річного віку п’ятьох і більше дітей, зокрема дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку. Які ще умови його присвоєння та яка процедура для цього існує, розповідає наш юридичний консультант.

Як пояснила начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко, при присвоєнні звання обов'язково враховується вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

«Висувати кандидатуру можуть у трудових колективах установ, організацій, підприємств; якщо жінка не працює – то ініціатором може бути сільська (селищна) рада, організація багатодітних сімей чи місцева служба у справах дітей та сім’ї. Ці клопотання розглядаються відповідними місцевими державними адміністраціями протягом місяця з дати надходження», – зазначила юристка.

Жінка до заяви також подає такі документи:

– копію паспорта громадянина України (копію паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування чи проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах);

– копії свідоцтв про народження дітей;

– копії документів про освіту дітей;

– характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює (щодо кожної дитини окремо);

– виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутність відомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, зокрема звільнених зі спеціальних виховних установ;

– довідку про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють до нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;

– за наявності та за бажанням матері – копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки у розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

Щоб отримати одноразову нагороду, жінка, якій присвоєно почесне звання, або уповноважена нею особа подає до органів соціального захисту за місцем реєстрації такі документи:

– заяву про виплату винагороди із зазначенням способу виплати;

– копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові, місце реєстрації;

– нотаріально засвідчений документ, що підтверджує право уповноваженого представника представляти жінку, якій присвоєно почесне звання (за необхідності).

«Сума одноразової винагороди, починаючи з 2011 року, обчислюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого з 1 січня року, в якому жінці було присвоєно почесне звання, – повідомила Людмила Тищенко. – Виплата винагороди здійснюється через відділення поштового зв’язку Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» або шляхом перерахування коштів на особистий банківський рахунок».

Юристка додала також, що у разі якщо жінка, якій присвоєно звання «Мати-героїня», не отримала винагороду протягом відповідного бюджетного періоду з поважних причин, вона має право звернутися за її отриманням у наступному бюджетному періоді й одержати винагороду, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого з 1 січня року, в якому жінці було присвоєно таке звання.

Читайте також: Розмір допомоги по вагітності та пологах: нюанси нарахування