Якщо державна виконавча служба не працює

29.11.2020 14:36 Корисно
Фото: biz.ligazakon.net Фото: biz.ligazakon.net
Ви чекаєте, що вам повернуть борг, який за судом повинні були стягнути з вашого боржника, але працівник державної виконавчої служби не квапиться виконувати свої обов`язки. Що робити у такому випадку – радить наш юридичний консультант.

Порядок оскарження бездіяльності посадових осіб органів державної виконавчої служби визначений статтею 74 Закону України «Про виконавче провадження».

«Якщо особа (сторона виконавчого провадження) вважає, що порушено її права чи свободи при виконанні судового рішення, то вона має право звернутися зі скаргою про бездіяльність виконавця та/або посадових осіб органів державної виконавчої служби до суду, який ухвалив рішення та видав виконавчий документ», – розповіла начальник Краснокутського бюро правової допомоги Анжеліна Сбітнєва.

Юристка додала, що скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

«Оскарження бездіяльності виконавця та посадових осіб ДВС можливе також і в позасудовому порядку шляхом подання відповідної скарги начальнику відділу ДВС, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець», – пояснила фахівчиня.

Скарга подається тільки у письмовій формі та має містити:

1) найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається;

2) повне найменування (ПІБ) стягувача та боржника, їх місця проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб);

3) реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина);

4) зміст оскаржуваної бездіяльності та посилання на порушену норму закону;

5) викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

6) підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

У цьому випадку строк оскарження становить 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів.

Юристка наголосила також, що стягувачу необхідно звернутися до відділу державної виконавчої служби, в якому знаходиться на виконанні виконавчий лист, із заявою про надання інформації щодо вчинення державним виконавцем виконавчих дій і отримати письмову відповідь, зміст якої і може свідчити про бездіяльність. Саме з моменту отримання такої інформації і починається відлік строку на оскарження.

Читайте також: Звільнення вагітної: чи має на це право роботодавець