Якщо підлітка зупинила поліція

02.05.2020 14:00 Корисно
Фото: varta1.com.ua Фото: varta1.com.ua
Це може трапитися з кожним підлітком, навіть якщо він нібито нічого не порушує. Як поводити себе в такому випадку – радить наш юридичний консультант.

Підлітки не завжди замислюються над тим, що їх може спіткати зупинення, огляд, затримання чи арешт працівниками поліції. І для того, щоб уникнути неприємностей, якщо стався такий випадок, необхідно запам’ятати декілька порад. Що ж робити, якщо неповнолітнього зупинив (затримав) поліцейський?

Як пояснив директор Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця, відповідно до ст. 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення, адміністративне затримання – найбільш поширений захід припинення адміністративного правопорушення. Це примусове короткочасне обмеження свободи дій, передусім – пересування. Громадянина можуть утримувати під наглядом у приміщенні поліції або іншому визначеному законодавством місці впродовж установленого законом строку з метою встановлення особи правопорушника, здійснення його перевірки по обліках, припинення протиправної поведінки, складання протоколу. Це загальні правила. А от що радить юрист пам’ятати підлітку, щоб не потрапити в більш складне становище. Отже, під час затримання:

– поводьтеся спокійно і чемно. Не панікуйте, не чиніть опору й не намагайтеся втекти;

– повідомте близьких або друзів про місце свого знаходження (якщо самостійно не можете, вимагайте відповідно до ст. 213, 261 КУпАП, щоб поліцейський повідомив про затримання когось із членів родини (обов’язково батьків, у разі якщо зупинено неповнолітнього);

– повідомте поліцейського, що ви неповнолітня особа;

– ввічливо попросіть представитися, запитати мету та причину вашого зупинення чи перевірки документів;

– попросіть пред’явити посвідчення та запишіть (запам’ятайте) номер нагрудного жетона;

– якщо поліцейський продовжує вас затримувати, попросіть його зачитати і роз’яснити вам ваші права;

– уважно вивчайте документи, які відносно вас складаються (протокол затримання, протокол про адмінправопорушення, протокол огляду або допиту, пояснення), але нічого не підписуйте без участі адвоката;

– вимагайте забезпечити участь адвоката та присутність батьків, якщо ви неповнолітня особа.

«Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години», – наголошує Дмитро Перепелиця.

Читайте також: Спільна опіка над дитиною: хто з батьків може подати до суду