Якщо вам «забули» перерахувати пенсію: що робити

12.04.2020 14:00 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, не проведений з вини Пенсійного фонду чи держорганів, проводиться з моменту виникнення права на нього без обмеження терміну.

Як пояснив харківський адвокат Роман Чумак, такої думки дійшов Верховний Суд у рішенні від 17 грудня 2019 року (у справі № 160/8324/19).

– Верховний Суд зазначив, що перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію, та членам їх сімей здійснюється на підставі документів, які є у пенсійній справі, а також за додатковими документами, поданими пенсіонерами для перерахунку. Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується. Але перерахунок провадиться за минулий час, але не більше ніж за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію закону, – пояснив Роман Чумак.

Читайте також: Чи повинні повнолітні діти утримувати своїх батьків

За його словами, в аналогічній справі Суд зазначив, що відповідач зобов’язаний скласти довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій у разі прийняття Кабміном рішення про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для певних осіб або про введення для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень ) і премій після надходження від територіального пенсійного органу списків громадян, пенсії яких слід перерахувати.

Якщо підстави для перерахунку пенсій є, то уповноважені особи повинні в п’ятиденний термін після прийняття відповідного нормативно-правового акта повідомити про це орган, що призначає пенсії. Такі органи своєю чергою у наступні п’ять робочих днів готують списки осіб, яким необхідно провести перерахунок пенсії. Після отримання списків осіб уповноважені структурні підрозділи зазначають у них зміни розмірів грошового забезпечення для перерахунку раніше призначених пенсій і в п’ятиденний термін після надходження передають такі відомості до відповідних органів, що призначають пенсії. 

Читайте також: Харків’янам не принесуть платіжки за тепло

– Таким чином, підставою для перерахунку раніше призначених пенсій може бути як заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення Кабміну, про що держоргани повідомляють ПФУ. Водночас до моменту отримання належної довідки у пенсійного органу не виникає обов’язку щодо перерахунку пенсії позивача, – стверджує адвокат. – У зв’язку з цим Верховний Суд вважає, що відмова позивачу в підготовці і наданні до Головного управління Пенфонду оновленої довідки про розмір його грошового забезпечення неправомірна. Відповідача належить зобов’язати скласти і подати в ГУ ПФУ нову довідку про розмір грошового забезпечення особи і з обов’язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії для проведення перерахунку основного розміру пенсії позивача.

Автор: Олександр Гречаний