Якщо залили квартиру: 5 кроків для відшкодування збитків

18.08.2019 13:00 Корисно
Фото: ivona.bigmir.net Фото: ivona.bigmir.net
У таку ситуацію може потрапити будь-хто з мешканців багатоповерхівки, оскільки зазвичай залиття відбувається з вини та необачності сусідів, працівників ЖЕКу або ОСББ. Поради щодо дій у такій ситуації дає адвокат Роман Чумак.

– Незалежно від того, за яких обставин трапилось залиття квартири, особа має право на відшкодування збитків, однак розмір відшкодування та швидкість його виплати прямо залежить від оперативності реагування потерпілого, – каже адвокат Роман Чумак. – Звичайно, найоптимальнішим варіантом є добровільне вирішення спірного питання з винуватцем, але на практиці це трапляється нечасто.

Якщо учасники конфлікту самі домовитися не можуть, єдиний вихід – звертатися до суду. Але для цього потрібні достовірні й повні докази, що свідчать про обґрунтованість вимог у цілому й розміру шкоди зокрема, наявність провини сусідів тощо.

Як розповідає юрист, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяль­ністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Для відшкодування збитків потрібно довести наявність шкоди і причинно-наслідкового зв’язку з діями або бездіяльністю винуватця залиття.

Тож, щоб отримати відшкодування, вам потрібно діяти швидко та точно:

1. Якомога детальніше зафіксуйте факт залиття. Для цього використовуйте фото, а краще відеозйомку. Бажано, щоб на відео було чітко видно, що протікання здійснюється саме з розташування житла винуватця. Запросіть у квартиру інших сусідів, які потім зможуть підтвердити в суді факт залиття. Цей етап є дуже важливим, адже часто трапляється, що внаслідок залиття вашої квартири також може бути залито квартиру, яка міститься під вами, і не виключено, що її власники також можуть пред’явити вам свої майнові претензії.

2. Звернутись до ЖЕКу або до іншої експлуатаційної організації, яка обслуговує ваш будинок (це може бути ОСББ або забудовник) для складання акта про залиття квартири. «Будьте уважними, – попереджає Роман Чумак. – Даний акт складається не в довільній формі. У наказі від 17.05.2005 р. № 76 «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» наявна форма такого акта. Якщо працівники ЖЕКу ігнорують звернення громадян і не приїжд­жають для фіксації факту затоплення, потрібно звертатись до ЖЕКу з письмовою заявою, в якій наголосити, що фіксація затоплення є їх обов’язком, і в разі ігнорування вашого звернення відшкодування всієї шкоди ви будете вимагати саме від них. На практиці в такому випадку письмові звернення не ігноруються, і працівник ЖЕКу прийде до вас для фіксації наслідків затоплення».

3. Замовити оцінку ремонтних робіт або експертизу завданих збитків у спеціалізованих організаціях. Кращим варіантом є проведення експертизи, адже її буде складніше заперечити в суді. Вартість такої експертизи буде коливатись від 5000 до 10 000 гривень. Якщо ви обрали експертизу, оплатіть її вартість виконавцю через банк і збережіть квитанцію – тоді ви зможете стягнути ці кошти з відповідача.

4. Чітко визначтесь із винуватцем. Залежно від ситуації це може бути сусід або експлуа­туюча організація (ЖЕК, ОСББ тощо). «Якщо, наприклад, прорвало певну трубу, за яку відповідає ЖЕК чи ОСББ, то шкоду зобов’язані відшкодувати саме вони. Якщо залиття відбулось через недбалість сусіда, то всі претензії до нього», – пояснює адвокат. Також він наголошує, що позивач у даній категорії справ не зобов’язаний доводити вину іншої особи. Саме на винуватця законодавцем покладено обов’язок довести, що завдання шкоди відбулось не через його недбалість

5. Постарайтесь якомога швидше підготувати всі документи до суду, радить юрист. Не потрібно затягувати звернення на місяці, оскільки суд, оцінюючи розмір шкоди, буде враховувати, чи не сприяла збільшенню цих збитків ваша недбалість.

Адвокат наголошує, що відшкодувати збитки, завдані залиттям квартири, цілком реально. Одночасно він радить звертатись у таких ситуаціях до юристів, які зможуть допомогти вам швидко й фахового вирішити конфлікт­ну ситуацію, до того ж вартість їхніх послуг можна буде також стягнути з винуватця.

Читайте також:  Обшукали в супермаркеті: чи має на це право охорона