Які макарони корисні для здоров'я

08.11.2017 12:55 Корисно
Фото: taybuy.ru Фото: taybuy.ru
Думка, що від макаронних виробів гладшають, трохи застаріла. Навпаки, «правильні» макарони принесуть тільки користь. Як же розібратися в макаронній рясноті й не помилитися, купуючи їх?

Вивчаємо упаковку

Макарони — продукт харчування, що добрався до нас з Італії. Там вони називаються паста. Якісна паста — це виріб з пшеничного борошна твердих сортів пшениці і води. Тому перше, на що потрібно звернути увагу, читаючи упаковку, — це сорт і вид борошна. Там обов’язково має бути присутнє маркування сорту пшениці, з якої виготовлено продукт. Запам’ятаємо: група А — це макарони з борошна тільки твердих сортів пшениці, група Б — макарони з м’якої склоподібної пшениці, а група В — з борошна хлібопекарського.

Для наших цілей годяться тільки ті, що зроблені з борошна групи А: саме вони багаті на клітковину, яка виводить токсини; в них міститься велика кількість корисних речовин (вітаміни групи В, вітамін Е, мінерали і амінокислоти, які забезпечують організм складними вуглеводами, не піднімають рівень цукру в крові, а також білок у кількості 15 % від добової норми). Макарони, виготовлені з борошна групи Б або В практично позбавлені користі: за кількістю простих вуглеводів їх цілком можна прирівняти до випічки. Тому якщо ви хочете і ситно поїсти, і талію зберегти, вибирайте макарони тільки групи А і тільки з твердих сортів пшениці. 

Фото: Wikimedia Commons

І будьте уважні: сорт, зазначений на пачці, свідчить тільки про сорт борошна, а не про якість самих макаронних виробів. Наприклад, напис «вищий сорт» і «вища якість» на простих дешевих ріжках групи В означає, що вони виготовлені з борошна хлібопекарського вищого сорту, позбавленого практично всіх корисних речовин. Іноді замість сорту можуть вказувати клас, що по суті одне й те саме.

Часто недобросовісні виробники підробляють макарони, змішуючи борошно з твердих сортів пшениці з м’яким або хлібо­пекарським. Підробку можна виявити при приготуванні: макарони, виготовлені з якісного борошна, зберігають свою форму, практично не злипаються, а вода, в якій вони варилися, лише злегка стає каламутною.

Ще один простий спосіб визначити якість макаронів — спробувати їх зігнути. Вироби з м’яких сортів швидко ламаються, у той час як макарони з твердих сортів міцні, відмінно гнуться, при цьому зламати їх важко.

Макарони бувають різних розмірів і форм (довгі, короткі, фігурні) та різного кольору. Не бійтеся кольорових макаронів: це означає, що виробник при виготовленні додав у них барвники. Знову уважно дивимося на упаковку: зелений колір дає шпинат, червоний — буряк або помідори, але якщо на упаковці вказані штучні барвники або наповнювачі, залиш­те пачку на магазинній полиці.

Готуємо правильно

Тепер давайте розберемося, як правильно варити макарони. Тут є свої тонкощі. По-перше, води для варіння макаронів має бути багато. Солити воду слід після того, як вона закипить, кількість солі — одна столова ложка на три літри води. По-друге, варити макарони потрібно на помірному вогні, періодично помішуючи. І трохи не доварювати — тобто залишати з твердою серединою, яка відчувається при жуванні. Для цього макарони слід варити на 1–2 хвилини менше традиційного часу варіння, який зазначено на упаковці. Промивати макарони потрібно лише в тому випадку, якщо ви збираєтеся готувати з них макаронний салат або подавати в чистому вигляді. А якщо плануєте подавати їх із соусом, робити цього не слід. Промиваючи макарони, ви змиваєте крохмаль, який потрібен для кращого просочування соусом, і соус просто стече на дно тарілки.

Порція макаронів, що не завдасть шкоди вашій фігурі — це їх кількість, яка вміщується у вашій долоні в сухому вигляді (це приблизно 50 грамів і містить у собі всього 170 калорій). У готовому вигляді вага макаронів збільшиться майже в 2,5 раза — от вам і повноцінна порція. Кращий соус для цієї страви — не жирний м’ясний, а овочевий — з тушкованих томатів, кабачка, цибулі, квасолі. Можна посипати тертим сиром — але не більше однієї столової ложки на всю порцію. Чудово підійдуть гриби, зелень, а також соус на основі кисломолочних продуктів.

Ознаки якісних макаронів: гладенька поверхня, колір рівний, золотистий або кремовий (але ніяк не білий або яскраво-жовтий); наявність на продукті невеликої кількості залишків оболонок пшеничного зерна у вигляді темних точок; на дні пачки не повинно бути крихт і залишків борошна.

Увага! Якщо ви вирішили всерйоз стежити за своєю фігурою, запам’ятайте: макарони навіть з борошна твердих сортів краще їсти не частіше ніж два-три рази на тиждень, і не на ніч, а в першій половині дня.