Виставу вигадували під вибухи у Харкові: як театр «057» відновив діяльність 

05.04.2024 13:27

Театр «057» одним з перших у Харкові відновив свою діяльність. Виставу під час великої війни колектив вигадував під вибухи у центрі рідного міста. Це була перша вистава, яку від початку повномасштабного вторгнення зіграли на сцені Будинку акторів. І хоч зараз у Харкові театральні майданчики не працюють, «057» продовжує займатися улюбленою справою. Зараз колектив активно гастролює Україною й організовує аукціони та збори на підтримку військових.

Перша вистава у Будинку акторів 

Влітку 2022 року, коли Харків потерпав від обстрілів, а частина області була ще під окупацією, харківський театр «057» вирішує відновити діяльність. Тоді у колективу не було ні місця для репетицій, ні впевненості, що виставу вдасться поставити, але було велике бажання повернутися до улюбленої справи.

Олександра Блінкова

Олександра Блінкова

режисерка й керівниця театру «057»

Було страшно, але ми відволікали себе репетиціями. Нас рятувало те, що ми є одне в одного, і це велика підтримка. Я можу висловити велику вдячність своїй команді, бо саме наше бажання, саме віра в те, що ми робимо, й оці «палаючі серця», коли вони, попри все, приходили на репетиції.

Після початку великої війни український інфопростір повністю звільнився від російського контенту, тоді театрали зрозуміли, що саме час зробити виставу про українську єдність та ідентичність. Так з’явилася вистава «CODE_ua». Її прем’єра відбулася  24 вересня 2022 року. Це була перша вистава, яку від початку повномасштабного вторгнення зіграли на сцені Будинку актора в Харкові.

– Як би смішно це не звучало, виставу ми вигадували під обстрілами в Саду Шевченка. Як сьогодні пам’ятаю – вибухи, ми сидимо й такі: ага, десь там прилетіло.  Добре, що є Телеграм і можна подивитися, що це не по нас летить. Ніколи так не робіть – не сидіть під обстрілами.  Ми зробили супер неймовірну виставу, на превеликий жаль, вона зараз тільки в акустичній версії, але в будь-якому випадку зміст її не губиться, – згадує артист театру «057» Артем Кочергін.

Головний задум вистави – показати, що російська пропаганда не зможе зламати українців. Земля, Любов, Гідність, Надія та Воля – поняття, що складають ДНК українця. Кожен з п’яти акторів розкриває сенс і цінність цих складових. Важливою частиною вистави є нитки, що символізують пам’ять і артерії, якими тече надбання предків, цінності та історія. Вистава зроблена в трьох кольорах – чорний, червоний та білий.

– Ми хотіли прокричати, що ми українці, в той час це було гостро нам потрібно. Хотіли, щоб нас почув весь світ, – каже Блінкова.

Терапія у стилі джаз

Згодом виставу «CODE_ua» трансформували – вона стала акустичною, аби її можна було грати де завгодно – як у лісі, так і на сцені. З нею театр їздив до військових, волонтерів і на деокуповані території.

Артем Кочергін

Артем Кочергін

згадує артист театру «057»

Ми розуміємо, що вистава «CODE_ua» була для того, щоб ми всі згуртувалися, не забували про те, який у нас культурний код, хто ми такі взагалі. Ми їздимо з цією виставою до військових, граємо її в акустичному варіанті. А потім ми зрозуміли, що потрібно трішечки давати веселощів, щоб люди могли трохи видихнути, перепочити.

Згодом митці зрозуміли, що їм і глядачам потрібна така собі терапія, яка  допоможе розслабитися та відволіктися. Театральним антидепресантом стали: мюзикл у стилі джаз, український Бродвей, – «HOTEL “57”: секстет колишніх» і кабаре-шоу «Вільні».

– Ми хочемо показати, що мистецтво кабаре й взагалі цей жанр можуть існувати в країні, навіть враховуючи той факт, що йде війна. Ми можемо це робити. Ми хочемо донести те, що український театр може бути сучасним, прогресивним, цікавим. Бути таким, у який хочеться ходити, – зазначає Кочергін.

Благодійність і гастролі

Поза творчими досягненнями театр «057» активно займається благодійністю. Колектив регулярно організовує аукціони та збори на підтримку військових.

– Прокинувся – зроби донат. Це дуже важливо. І ми розуміємо, що нехай це маленька, але підтримка наших воїнів. Це найменше, що ми можемо зробити. Так, ми маємо робити мистецтво, й українське мистецтво має жити, бо це теж підтримує, це робить свою функцію, воно надає сил людям для того, щоб прокидатися щоранку, щоб радіти, щоб і надалі були сили підтримувати одне одного. Але якби не наші воїни, не наші герої, то ми б не змогли це робити, – каже Олександра Блінкова.

Вистава для військових

Наразі майже в усіх регіонах країни працюють театральні майданчики. Проте не в Харкові. Загалом у театрі зізнаються, що працювати в умовах війни дуже складно. Особливо це відчувалося на початку відновлення діяльності.

– Відверто – було дуже складно, бо всі вистави ми робимо самотужки, оскільки ми незалежний музичний театр, – у нас немає ні фінансування, нічого. Тому, як то кажуть, на що скинулися – те й зробили. Але знаходимо можливості, ледве не останнє віддавали, декорації робимо самотужки, – розповідає артист театру Артем Кочергін.

Останній рік театр активно їздить Україною.

Олександра Блінкова

Олександра Блінкова

режисерка й керівниця театру «057»

Нас дуже добре сприймають. Дуже приємно, коли ще закрита завіса, записаний нами голос за кадром вітається з глядачами та розповідає, що ми харківський театр «057», і в залі одразу лунають оплески. Це заряджає перед виставою, тому що Харків дійсно підтримують. Але я так скажу, що десь так людьми це сприймається: «О боже, це Харків? Вони ще щось роблять і возять вистави?» Дуже добрий глядач зараз. Зараз як ніколи потрібно розвивати українське мистецтво.

Театрали поділилися, що наразі працюють над новим проєктом, що буде популяризувати українську культуру.

– Ми доволі були зросійщені, навіть не хочеться про таке говорити, але це факт. Ми поглинали цей продукт і нам здавалося, що це нормально, нам здавалося, що так і має бути, що ми маємо рівнятися на цих псевдосусідів. І, як бачите, прикладом є 2014, 2022 та і вся наша історія. Тому ми маємо робити контратаку.  Ми впроваджуватимемо культуру ту, якою вона й мала бути. Та, якою її створювали у 20–30 роках, а ми просто продовжуємо це. Тоді митців розстріляли, нам варто продовжити їхню справу й величезними кроками йти далі, тому що ми дуже сильно відстаємо від Європи, – розказав Кочергін.

З початку квітня театр вирушив у черговий тур по Україні.

Актори театру 

Раніше ми писали, що з початку повномасштабного вторгнення театри Харківщини не можуть повноцінно працювати, оскільки не мають безпечних приміщень для виступів. Однак, попри всі проблеми, театрали знаходять нові майданчики та фінансування, зокрема з європейських фондів, щоб продовжувати свою діяльність.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Читайте також