Футбольне поле як ринг: від Погорілого до Зідана (ВІДЕО)

16.05.2016 05:58 Спорт
Фото: shakhtar.com Фото: shakhtar.com
Найвідоміші сутички європейського футболу.

Наслідували поганий приклад

Минулої середи футболісти “Зорі” і “Дніпра” продовжили погану традицію гравців “Шахтаря” і “Динамо”. Відразу після фінального свистка півфінального матчу Кубка України на поле вибіг форвард дніпрепетровців Роман Зозуля, який не брав участі у матчі через дискваліфікацію. Зозуля емоційно висловлював невдоволення на адресу Анатолія Абдули і вдарив його помічника. Після цього виникла бійка між гравцями, під час якої захисник команди Мирона Маркевича Андерсон Піко вдарив Олександра Караваєва.

 

Поплатився викликом у збірну

У жовтні 2012 року в центрі подібного скандалу опинився воротар “Металіста” Сергій Погорілий, який у ті роки захищав кольори сімферопольської “Таврії”. У матчі 1/8 фіналу Кубка України "Таврія" здобула виїзну перемогу над полтавською "Ворсклою" (3:2), а голкіпер кримчан не зумів стримати емоцій і відразу після фінального свистка вдарив Артема Громова кулаком в обличчя, за що отримав червону картку. Громов хотів відповісти кривдникові тим самим, але партнери по команді вчасно заспокоїли Артема і відвели його в підтрибунне приміщення.

Але червона картка це лише квіточки, порівняно з тим покаранням, яке Погорілий зазнав трохи пізніше. За цей проступок Сергія, який вперше отримав виклик до головної команди країни, виключили зі списку кандидатів у національну збірну.

Хук, зламаний ніс і тривала дискваліфікація

Можуть серйозно розлютитися не тільки представники вітчизняних клубів, але і футболісти європейських грандів. Так, у 2007 році матч 1/8 фіналу Ліги чемпіонів між “Валенсією” й “Інтером” закінчився масовою бійкою із серйозним каліцтвом одного з її учасників.

Бійка почалася з того, що півзахисник "Інтера" Ніколас Бурдіссо атакував гравця суперників Карлоса Марчену. Хуліо Крус і Іван Кордоба намагалися їх розборонити. Проте цей епізод переріс в одну з найбільших бійок в історії Ліги чемпіонів, коли до ворогуючих футболістів з лавки запасних підбіг футболіст "Валенсії" Давід Наварро. Іспанець завдав удару в обличчя Бурдіссо, зламавши тому ніс. Потім кілька гравців міланців почали наздоганяти втікача Наварро, але спритний іспанець встиг ухилитися від них і сховатися в роздягальні.

Якщо “боксера” Наварро не зуміли дістати гравці “Інтера”, то довгі руки УЄФА дотяглися до Давіда: захисник отримав тривалу дискваліфікацію — сім місяців.

 

І пішов одноклубник на одноклубника

 

В Західній Європі футболісти полюбляють не тільки сваритися з гравцями команди-суперниці, а й із власними партнерами. Два пам'ятні інциденти відбулися за участю англійських клубів. У квітні 2005 року гравці “Ньюкасла” Лі Бойєр і Кірон Дайер навіть не дочекалися закінчення ігрового епізоду - відразу кинулися в битву, в ході якої першому розірвали футболку. Обидва отримали заслужені червоні картки.

 

Інша сутичка сталася ще в минулому столітті. У листопаді 1995 року в рамках ЛЧ зустрічалися “Спартак” і “Блекберн”. Мало того, що тодішній чемпіон АПЛ був розгромлений в Росії з рахунком 0:3, так ще й футболісти команди влаштували сутичку один з одним. "Відзначилися" Грем Ле Со і Девід Бетті.

 

Історичний удар "Зізу"

Бійкою цей епізод складно назвати, але він викликав величезний резонанс у футбольної громадськості. У фіналі Чемпіонату світу-2006 французький півзахисник Зінедін Зідан буцнув головою захисника збірної Італії Марко Матерацці, після якихось слів італійця. Ясно, що це була провокація з боку італійця, але що саме сказав Матерацці своєму опоненту? За однією з версій – щось недобре і досить інтимне чи то сестрі, чи то про матір Зідана. Потім Марко навіть видав книгу з назвою "Що я сказав Зідану", але правду в ній так і не розповів.

 

Савелій Мякушко

 

 

 

 

 

Автор: Администратор сайта