Газ, дрова чи електрика. Чим буде вигідніше опалюватися взимку

06.07.2017 09:24 Спорт
Фото: cotlix.com Фото: cotlix.com
Коли за вікном +35 і пече сонце, складно уявити сніг і січневі морози. Але готуватися до зимових холодів зараз – саме час. Скільки вам знадобиться газу, вугілля та дров для опалення і у скільки це вам обійдеться в прийдешні морози, читайте далі.

Що краще горить

Більшість жителів Харківської області в холодний період року опалюються газом, дровами або вугіллям. Рідко в кого є електроопалення. Як каже директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, на запитання, чим вигідніше опалюватися, універсальної відповіді нема. Кожен підбирає вид опалення під себе.

– Найкалорійніший – газ, адже зі 1000 кубометрів блакитного палива ви маєте трохи більше 8000–8200 ккал/м3. За сьогоднішньої ціни за куб газу, яка дорівнює 6,957 грн, виходить, що за цей об’єм ви платите трохи менше 7 000 грн. Дрова менш калорійні. Але дуб і акація краще горять, клен і береза швидко згоряють. Більше калорій від вугілля. Якщо це ант­рацит, то можна отримати до 6 000 ккал/м3 від тонни вугілля. Якщо раніше його у приватників можна було купити за 3000–5000 грн тонну, то зараз ним обзавестися проблематичніше, – розповідає Валентин Землянський.

Якщо брати в розрахунок, що ваш будинок площею 60 квад­ратних метрів, то, за словами Валерія Землянського, на опалювальний сезон вам вистачить 1000 кубів газу. Але це за умови, що будинок у вас у нормальному стані – без щілин, тріснутих стін, з непоганими вікнами тощо.

Останнім часом досить популярною альтернативою стали твердопаливні котли. За принципом роботи вони мало чим відрізняються від газових, тільки замість блакитного палива в них використовуються дрова, вугілля або пелети. Щоправда, і ККД їх трохи нижчий від ККД газових аналогів. Якщо газовий котел видає близько 92 %, то твердопаливний – близько 70 %, а піролізний (з дожигом газів) – близько 85 %.

Така система опалення досить проста: котел з вантажною камерою розташовується в будинку, у ньому встановлено бак з водою, і по всіх приміщеннях розподілено батареї. Вогонь горить, вода нагрівається і циркулює по трубах і батареях, обігріваючи житло.

За словами експертів, за зиму на пристойний будинок (200– 300 кв. м) можна спалити чотири КамАЗи дров. Сам же котел, що працює на твердому паливі, вимагає постійної уваги, практично перетворюючи господаря в кочегара. У середньому час роботи цього агрегату на одній закладці становить від трьох до дванадцяти годин. Тобто постійно доведеться підкидати в топку дрова, та ще й щодня вичищати її від золи та залишків палива – інакше до біди недалеко. Якщо, скажімо, кинути в топку дров’яного котла відсирілі поліна (а перебуваючи на вулиці, вони неодмінно вбирають вологу), вода почне випаровуватися, а пар конденсуватися в димоході. На конденсат налипає зола, поступово накопичується і забиває димохід. Якщо його вчасно не почистити – сім’я може отруїтися чадним газом. Крім того, нерідко тяга викидає з димоходу шматки розпеченої золи на дах, що може призвести до пожежі.

Дрова чи газ

На 60 кв. м будинку на опалювальний сезон вам вистачить 8– 10 складометрів дров. Ціна в різних куточках області варіюється. Як розповіла одна з жительок Золочівського району Любов, вона опалює будинок блакитним паливом, а у її родички, що мешкає в одному населеному пункті з нею, нема газу, і доводиться витрачатися на дрова.

– У нас будинок близько 100 кв. м, і в середньому на місяць у період опалювального сезону із субсидіями ми платили близько 1400 грн. Останнім часом, більше десяти років, опалюємося блакитним паливом. І переходити з газового на якесь інше не збираємося, адже в моїй ситуації газ для нас є найвигіднішим, – зазначає Люба. – А от у моєї родички, у якої немає газу, ситуація набагато витратніша. У неї будиночок менше 50 квад­ратів, пічне опалення. Одну кімнату ми забили, щоб туди тепло не йшло, і вважай, що вона живе на 20 квадратах. На опалювальний сезон ми завозимо їй близько 12–14 складометрів дров. На це йде понад 10 000 грн, а складометр обходиться в 700–800 грн.

Приблизно такі ціни про­стежуються в усіх приватних фірмах області. Утім, у лісгоспах регіону один складометр дров можна купити майже втричі дешевше, ніж у приватних підприємців. Так, на сайті Харківського обласного управління лісного і мисливського господарства в розділі «Доступ до публічної інформації» є список цін на дрова в різних лісгоспах області. Згідно з цим прейскурантом, ціни варіюються від 216 грн до 330 грн за складометр.

Але в цю суму не входять рубання, пиляння й доставка. Це ще певні витрати. За словами тих, хто опалює дровами, вартість купленого у приватника, який вже доставив вам у двір дрова у вигляді «виймай і клади в піч», і ціна придбаного в лісгоспі з подальшими маніпуля­ціями – практично одна й та сама.
Таким чином, у середньому на опалення будинку площею 60 кв. м знадобиться 8–10 складометрів, а їх вартість дорівнюватиме близько 7000–8000 тис. грн. Виходить, їх витрачається трохи більше, ніж на газу.
Електроопалення приваблює, але є труднощі

За словами Володимира Землянського, на сьогодні найбільш економний варіант – електроопалення.
– Якщо ви захотіли опалювати свій будинок електрикою, то треба отримати технічні умови, що досить нелегко. На сьогодні за умовами пільгового тарифу ви платите за 1 кВт/год 0,9 грн у разі, якщо розхід на місяць не перевищує 3500 кВт/год. Таким чином, електрикою дешевше опалювати, але ви потрапляєте в залежність від світла. Якщо його немає – то буде холодно. Система пристрою, звичайно, протримає тепло якийсь час, але потім почне остигати, – зазначив Володимир Землянський. – Загалом за опалення квартири або будинку площею 60 кв. м у разі, якщо ви по максимуму здійсните різні енергоефективні заходи, за нинішніми цінами ви будете платити близько 900 грн на місяць.

А якщо цю суму помножити на шість холодних місяців, то виходить, що за опалювальний сезон ви заплатите 5400 грн – економія в кілька тисяч порівняно з названими вище ресурсами.

Але, за словами директора Інституту сталого розвитку, засновника Харківського енергетичного кластера Станіслава Ігнатьєва, на електричний котел доведеться розщедритися. За придбання самого пристрою, монтажу його, документації та іншого треба буде віддати 16– 18 тис. грн. Та, як каже фахівець, вкладені фінанси окупляться за два-три опалювальні сезони.

Щоб скористатися пільговим тарифом на електроенергію в разі стаціонарного електрообігріву, необхідно споживачам, які проживають у сільській місцевості, звернутися до сільської (селищної) ради за довідкою про відсутність газифікації. Жителям міст або районних центрів слід звернутися в регіональне відділення Держінспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії в обласному центрі для отримання акта про відсутність газифікації природним газом і відсутність або нефункціонування систем централізованого теплопостачання в окремих багатоквартирних будинках. Потім на підставі акта написати заяву в РЕМ або іншу організацію з проханням дати дозвіл на приєднання стаціонарної елект­роопалювальної установки до електричної мережі енерго­постачальника.

Потім необхідно розробити проект переобладнання внут­рішньобудинкових мереж та/або мереж зовнішнього електропостачання, узгодити з РЕМ технічне рішення по проекту. Якщо його узгодять, проводиться власне реконструкція, переобладнання або будівництво об’єктів.

Установлення багатозонних лічильників дозволяє заощадити без використання спеціальних заходів – до 10 % коштів при двозонному обліку, до 9,6 % – при тризонному обліку. Крім того, збільшити економію кош­тів можна за рахунок додаткових спеціальних заходів: використання спеціальних таймерів, які збільшують навантаження на обігрівальні прилади в нічний час і, відповідно, зменшують вдень. При цьому є можливість забезпечити комфортні умови у приміщенні за рахунок акумулювання тепла від нагрівальних приладів у стінах, стелях і підлозі приміщень. Практика застосування таймерів у поєднанні з лічильниками тризонного обліку електроенергії доводить, що в цьому випадку можна заощадити до 20 % коштів.

Але, як кажуть абоненти, які перейшли на електроопалення, зробити це досить складно, є низка нюансів, складнощів з оформленням документів та інше. Хоча економія коштів в опалювальний сезон досить приваблива.

 

Приховані витоки тепла

Зекономити на опаленні будинку можна, усунувши витоки тепла. «Ховатися» вони можуть в різних місцях будинку. Серед найбільш поширених – неякісна теплоізоляція стін. Перевірити, наскільки якісно утеплена ваша стіна, можна за допомогою тепловізора.

Ще один з найпоширеніших «теплогріхів» – неутеплений фундамент. Часто, утеплюючи стіну будівлі, забувають про цю важливу ділянку. А через фундамент будівлі втрачається чимало тепла, особливо якщо в будинку є підвальне приміщення або всередині покладено теплу підлогу.

Близьке укладання труби теплої підлоги до зовнішньої стіни теж призводить до фінансових втрат. Теплоносій у системі охолоджується інтенсивніше, і його доводиться підігрівати частіше. Результат – збільшення витрат на опалення.

Часто тепло «тікає» в дахах – на стику між дерев’яною балкою і мінеральною ватою.

Одна з причин, чому в будинку холодно, – деякі секції радіатора не нагріваються. Причин може бути кілька: будівельне сміття, скупчення повітря або заводський брак. Але результат один – радіатор працює не на повну опалювальну потужність і недостатньо гріє приміщення. А ще часто радіатор може «гріти» вулицю, якщо встановлений дуже близько до стіни.

На замітку
Гори, гори довше

Один і той самий об’єм дров може горіти з різною швидкістю і виділяти різну кількість тепла. Але існують способи продовжити час їх горіння, збільшити тепловіддачу і скоротити витрати.

Перший секрет – змініть спосіб укладання дров. Замість звичної піраміди з полін, у центрі якої папір і тріска, спробуйте такий спосіб: закладіть перший нижній ряд дров, зверху покладіть другий ряд зі зміщенням вправо або вліво на 5–10 см, щоб утворився виступ. Зверху покладіть третій і наступні ряди. Біля краю з виступом покладіть папір або тріску й підпаліть їх. І не кладіть полінця впритул одне до одного. Залиште між ними невелику щілину для руху повітря.

Чим сильніша тяга, тим швидше горять дрова. Але при браку повітря вони погано горять і утворюють багато сажі. Важливий баланс, щоб до дров потрапляло мінімально необхідне для горіння повітря. Тому перед розпалюванням максимально відкрийте заслінку опалювального приладу, щоб забезпечити хорошу тягу для розпалювання дров. Коли дрова розгоряться, почніть поступово прикривати заслінку, але в жодному разі не повністю! Якщо дрова почнуть гаснути – відкрийте її дужче, щоб збільшити тягу. Згодом ви підберете оптимальне положення заслінки.

Тверді дрова довше горять і залишають більше довго тліючого вугілля. Використовуйте деревину з твердих листяних порід дерева: клен, горіх, береза, вишня, модрина, бук, дуб, платан, груша, яблуня.
Купувати дрова краще за рік до початку опалювального сезону. Рік – необхідний термін, щоб вони просохли і набули енергетичної цінності. Початкова низька вологість тільки в паливних брикетів. А заносити дрова в будинок потрібно за 2–3 дні до їх розпалювання, класти в топку – за годину до розпалювання.

Савелій Мякушко, Юлія Міронюк


Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта