Харківщина спортивна (Фото)

18.09.2017 10:30 Спорт
Фото надано Зміївською РДА Фото надано Зміївською РДА
Найголовніше багатство нашої області – це її люди. У них же найцінніше – це здоров’я. «СК» розповідає про спортивні об’єкти, зведені й «реанімовані» цього року, а також про ті, які зараз у процесі будів­ництва.

Найголовніше багатство нашої області – це її люди. У них же найцінніше – це здоров’я. Для його підтримки і збереження в містечках і селах області не тільки повсякчас відновлюють медичні заклади, відкривають ФАПи. Не меншу увагу привертає і розвиток спортивного руху як, зокрема, і передумови підтримки здоров’я. Для цього у 2017 році в регіоні побудовано й відремонтовано чимало спортивних споруд: футбольних полів, тренажерних і гімнастичних майданчиків, якими можуть користуватися всі охочі абсолютно безкоштовно. Тож до Дня Харківської області, який ми святкуватимемо 19 вересня, «СК» розповідає про спортивні об’єкти, зведені й «реанімовані» цього року, а також про ті, які зараз у процесі будів­ництва. Здорові слобожани – успішний край!

«Вимпел» запалає по-новому

І розпочинає спортивний огляд «СК» Балаклійський район, де приділяють неабияку увагу розвитку спорту. Тут за кошти районного бюджету, а саме 1,4 млн грн, на території Балаклійської ЗОШ № 6 створили та на День фізичної культури та спорту, 9 вересня, відкрили міні-футбольне поле із синтетичним покриттям. Ще за спонсорські кошти (165 тис. грн) встановили майданчики з тренажерним обладнанням у Балаклійській ЗОШ № 6 та в селі Пришиб. Крім цього, завершено будівництво і незабаром відбудеться відкриття ще одного новенького поля для міні-футболу в селищі Савинці, яке обійшлося в 1,4 млн грн. Мільйон був виділений з облбюджету, а решта – з районного. Найближчим часом відкриється багатофункціональний майданчик зі штучним покриттям в селі Андріївка вартістю 1,8 млн грн (1,4 млн грн – кошти районного бюджету, 450 тис. – спонсорські).

9 вересня балаклійці обзавелися новенькими тренажерним майданчиком та міні-футбольним полем

Фото: balakliya-rda.gov.ua

Наразі тривають роботи з будівництва багатофункціонального спортивного майданчика зі штучним покриттям на території Балаклійської ЗОШ № 1 ім. О. Тризни, на що виділено з районного бюджету 3,4 млн грн. Тут кожний охочий зможе займатися різноманітними видами спорту: футболом, баскетболом, волейболом та великим тенісом, а в зимовий час майданчик перетворюватиметься на льодову ковзанку під відкритим небом.  Також незабаром у Балаклії за кошти обласного бюджету буде встановлено майданчики з гімнастичним обладнанням (90 тис. грн) та тренажерним обладнанням (150 тис. грн).

На позачерговій сесії Балаклійської районної ради 7 вересня цього року виділено кошти (1,1 млн грн) на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на території Балаклійського навчально-виховного комплексу, де містяни гратимуть у волейбол, баскетбол, гандбол і великий теніс.

Однак найочікуванішим і наймасштабнішим проектом на Балаклійщині є реконструкція комунального підприємства Балаклійської районної ради «Балаклійський районний дитячо-юнацький спортивно-оздоровчий комплекс «Вимпел» із басейном, який, за думкою місцевої влади, у майбутньому буде візитівкою району. Наприкінці квітня минулого року за кошти районного бюджету було завершено перший етап реконструкції з усунення аварійності будівлі КП БРР «БРДЮСОК «Вимпел» (2,9 млн грн). Зараз виготовлено проектно-кошторисну документацію (610 тис. грн – кошти районного бюджету) на повний капітальний ремонт як самого Палацу спорту з басейном, так і прилеглих будівель із благоустроєм території. Загальна вартість проекту складає 64,9 млн грн.

Також виділено з районного бюджету 126 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво котельні КП БРР «БРДЮСОК «Вимпел», яка опалюватиме приміщення і зали спорткомплексу після його капітального ремонту. Станом на 15 вересня виготовлення проектної документації майже завершено.

Крім цього, із районного бюджету виділено 45 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт залу «Олімп» Балаклійської ДЮСШ, де проходять тренування з важкої атлетики та спортивно-циркової гімнастики.

А от у сусідів балаклійців – Барвінківського району – справи зі зведення спортивних споруд йдуть менш активно – у цьому році нових об’єктів побудовано не було. Наразі ж триває капітальний ремонт Барвінківської дитячо-юнацької спортивної школи за кошти міжнародних інвесторів на загальну суму 1,4 млн грн. За кошти обласного бюджету для навчальних закладів району до кінця цього місяця придбають два спортивні майданчики на загальну суму 240 тис. грн, які буде встановлено в Барвінківській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів № 1 (150 тис. грн) та Барвінківській ДЮСШ (90 тис. грн).

А 20 вересня розпочнеться капітальне будівництво футбольного міні-майданчика на території все тієї ж Барвінківської ЗОШ № 1. Вартість будівництва – 1,4 млн грн, з яких кошти обласного бюджету – 1 млн грн.
На Близнюківщині за цей рік не було побудовано нових спортивних споруд, утім зараз у селі Садове зводиться спортивний зал по вул. Притули, 10а. Джерело фінансування – субвенції з обласного бюджету. А займатися в новенькій будівлі садовчани та інші мешканці району зможуть орієнтовно в наступному році.
Борівський район – на одному рівні з Близнюківщиною. Там тільки в селі Підлиман облаштовується спортивний майданчик із синтетичним покриттям, який обіцяють здати у використання жителів району до кінця 2017 року.

В очікуванні коштовного стадіону

А от у Валківському районі у цьому році добре взялися за відновлення натурального покриття основного футбольного поля на міському стадіоні (200 тис. грн, які було виділено з районного бюджету). Також було реконструйовано міні-футбольні майданчики Валківської ДЮСШ «Спорт для всіх» на суму 1,4 млн грн (кошти районного бюджету), реалізовано міні-проект «Вдала інвестиція в здоров’я валківчан» у рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє», розроблений ініціативною групою «Студент» з Валок на загальну суму 50 474 грн.

Із них на проект з обласного бюджету було виділено 25 297 грн, 22 713 грн – кошти райбюджету. А решту, 2524 грн, внесли «студенти». Усі ці об’єкти відкрилися в цьому місяці.

Головним подарункам валківцям до Дня фізичної культури і спорту стало відкриття майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям

Фото: valky-rda.kh.gov.ua

А перед Першим дзвоником в усіх навчальних закладах Великобурлуцького району провели косметичний ремонт спортивних залів та пристосованих приміщень за рахунок коштів підприємств і організацій району, приватних підприємців. У рамках третьої фази спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» поміняно вікна в спортивних залах Шипуватської та Червонохвильської шкіл. Ще на 49 тис. грн придбали огорожі для ремонту на майданчику зі штучним покриттям у райцентрі.

Весною минулого та цього років напередодні початку футбольного сезону провели місячник «Спорт для всіх – спільна турбота», протягом якого прибрали та підготували футбольні поля, паркові зони біля майданчиків тощо. Роботи було виконано на спонсорські кошти – 11 тис. грн. А Чернянська сільська рада, взявши участь в обласному конкурсі «Разом в майбутнє», здобула перемогу й кошти на встановлення спортивного ігрового майданчика в селі Чорне, на суму 135 тис. грн.

А от у Дворічанському районі зовсім тихо – у 2017 році будівництво спортивних об’єктів не проводилося, та в експлуатацію такі споруди не приймалися.

У Зміївському районі поки що цього року не було відкрито нових об’єктів, утім зараз їх будівництво вже на фінішній прямій. Так, до 1 грудня на теренах району мають з’явитися: міні-футбольне поле у Зміївському ліцеї № 1 ім. З. К. Слюсаренка, вартістю 1,4 млн грн (з них 1 млн грн виділено з обласного бюджету, 495 тис. грн – з районного), тренажерний зал вартістю 150 тис. грн (кошти обласного бюджету) і гімнастичний зал вартістю 90 тис. грн (кошти обласного бюджету), майданчики в Шелудьківському ліцеї, а також стадіон «Авангард». На будівництво головної футбольної арени Зміївського району виділено 5 млн грн (кошти державного бюджету).

Шестирічна конструкція стадіону «Авангард» у Змієві завершиться цього року

Фото надано Зміївською РДА

Як у Зміївському районі, так і в Ізюмському протягом цього року спортивні майданчики не будувались. Але на сесії Харківської обласної ради з бюджету виділили 1,2 млн грн на встановлення спортивних майданчиків у селах Ізюмського району. Так, 1 млн грн з цих коштів піде на облаштування спортивного майданчика із синтетичним покриттям у селі Оскіл, який орієнтовно відкриється вже 25 жовтня. Ще 150 тис. грн виділено на встановлення майданчика з тренажерним обладнанням у селі Чистоводівка, який прогнозовано має запрацювати 15 листопада цього року. А 90 тис., що залишилися з цих коштів, підуть на будівництво гімнастичного майданчика в селі Липчанівка, який планують відкрити наступного дня після чистоводівського. Наразі розроблено пректно-кошторисну документацію, ведуться підготовчі роботи для встановлення спортивних майданчиків.

У Коломацькому районі теж поки що цьогоріч не побудували нові спортивні споруди. Утім, за рахунок коштів обласної субвенції та співфінансування місцевих бюджетів заплановано облаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям (обсяг фінансування – 1,4 млн грн), установлення спортивного майданчика з тренажерним обладнанням (обсяг фінансування – 200 тис. грн), установлення спортивного майданчика з гімнастичним обладнанням (обсяг фінансування – 150 тис. грн). Зараз проводяться роботи з підготовки документації. До кінця поточного року об’єкти буде відкрито.

Пора воркауту настане в жовтні

У Лозівському районі – затишшя. Як повідомили в Лозівській районній державній адміністрації, у цьому році на території району не проводилося будівництво спортивних об’єктів, а також немає таких, які зараз будуються.

У Печенізькому районі приділяється суттєва увага спортивному напряму розвитку району. Так, цього липня в райцентрі побудовано футбольне міні-поле. Відповідно до рішення Печенізької районної ради, з районного бюджету було виділено 1,3 млн грн. Нове міні-поле відповідає всім міжнародним стандартам: всепогодність, штучне покриття, огородження, освітлювальні прилади тощо. У майбутньому майданчик планують облаштувати місцями для глядачів.

У Печенігах з'явилося міні-футбольне поле, що відповідає всім міжнародним стандартам

Фото: pechenigi-rda.gov.ua

Одним з восьми міні-проектів, які стали переможцями конкурсу «Разом в майбутнє» цього року, на Печеніжчині є спортивний проект «Стріт-воркаут». Основною метою під час впровадження цієї ініціативи було об’єднання дітей, підлітків, молоді навколо цінностей позитивного і активного спілкування та профілактика негативних соціальних явищ. Тепер молодь зможе розпочати тренування, просто вийшовши на прогулянку в будь-який зручний час.

Проект «Стріт-воркаут» передбачає підготовку території майданчика розміром 10×10 м для укладення гумового покриття, укладення такої ж плитки та, власне, встановлення спортивного комплексу з турніками, брусами, лавками для пресу, іншим спортивним знаряддям. Відкрити майданчик заплановано цього жовтня.
Також у рамках обласного конкурсу розвитку громад «Разом в майбутнє» переміг проект «Спорт протягом життя», який передбачає заміну старих вікон на нові, сучасні, світлі та енергозберігаючі, у двох спортивних залах Печенізької ЗОШ ім. Г. Семирадського.

А в Сахновщинському районі станом на 15 вересня також не було збудовано жодного спортивного об’єкта. Але в цьому році передбачено будівництво спортивного (хокейного) майданчика в райцентрі на загальну суму понад 1 млн грн, з яких левова частка, а саме 920 тис. грн, виділено з державного бюджету, а решта – із селищного.

Ще цього року на теренах району відремонтували 19 спортивних об’єктів на суму 391 тис. грн. У тому числі переможці конкурсу міні-проектів Харківської обласної ради «Разом в майбутнє» – Сахновщинська загальноосвітня школа № 2, яка проводить ремонт спортивної зали закладу на 200 тис. грн, та районна організація ВФСТ «Колос» АПК України, що «реанімує» стадіон «Колос» на 100 тис. грн.

У Харківському районі до кінця цього року планують відкрити кілька спортивних об’єктів. Тож зараз у Південному на території міського стадіону зводиться спортивний майданчик зі штучним покриттям. На його будівництво та проектно-кошторисну документацію було виділено 920 тис. грн з державного бюджету. Також уже на територіях Вільхівської та Лук’янцівської сільських рад установили гімнастичні майданчики. Такі ж об’єкти до кінця року буде відкрито на теренах Глибоківської, Березівської та Липецької сільських рад. Усі майданчики фінансувалися з районного бюджету. На кожний із них було виділено по 25 289 грн, крім того, що відкриється в Липецькій сільраді. Там на майданчик виділено менше, а саме 21 700 грн.

У селі Вільхівка району відкрили гімнастичний майданчик

Фото: khrda.gov.ua

Також у Липцях цього року завершать капітальний ремонт місцевого стадіону, на який із райбюджету виділено півмільйона гривень. А наступного року закінчать будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу в мікрорайоні «Мобіль», що в Пісочині.

На зведення ФОКу з державного бюджету виділено 10,7 млн грн, а з районного і місцевого – 1 млн грн і 1,6 млн грн відповідно. Орієнтовно пісочинці вже зможуть займатися в ньому наступного року.
У Чугуївському, як і в кількох вищезгаданих районах, станом на 15 вересня не було зведено жодної спортивної споруди.

Ми розповіли вам про частину районів області. Про решту – читайте в наступних номерах «СК».

Матеріал підготовлено за інформацією, наданою районними державними адміністраціями.

Савелій Мякушко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта