Металіст без Ліги чемпіонів. Як все було

27.08.2013 14:52 Спорт
http://dozor.kharkov.ua/ http://dozor.kharkov.ua/
Минулого тижня «Металіст» мав боротися з німецьким «Шальке» за вихід у груповий етап футбольної Ліги чемпіонів.

Однак це протистояння в головному клубному турнірі Європи так і не відбулося…

Скандал п’ятирічної витримки

За рішенням УЄФА харківський клуб залишився в цьому році без єврокубків. Так «Металіст» покарали за нібито договірний матч у національному чемпіонаті країни.
Ця вкрай неприємна історія розпочалася ще навесні 2008 року. У кінці сезону 2007/08 рр. «Металіст» обіграв на своєму полі львівські «Карпати» з рахунком 4:0.

Здавалося б, що тут такого. Фаворит, яким був харківський клуб і який вів тоді боротьбу за бронзові медалі, удома не залишив шансів явно слабшому в тому сезоні супернику. Однак згодом функціонери Федерації футболу України знайшли привід засумніватися в чесності тієї перемоги харків’ян. На основі відеозапису розмови захисника львів’ян Сергія Лащенкова та президента «Карпат» Петра Димінського було проведено розслідування, і Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ постановив, що матч мав договірний характер. КДК вирішив зняти з клубів по дев’ять очок, дискваліфікувати деяких футболістів «Карпат» і функціонерів «Металіста», а також позбавити харківський клуб бронзових медалей сезону 2007/08 рр. У жовтні 2010 року це рішення підтвердив уже Апеляційний комітет ФФУ. Утім, у силу воно тоді так і не вступило.

Клуби оскаржили вердикт національної Федерації футболу в Спортивному арбітражному суді (CAS) у швейцарській Лозанні. У свою чергу, європейські чиновники, виявилися настільки педантичними та забюрократизованими, що суд кілька разів відкладав винесення рішення. І от уже 2 серпня 2013 року, після початку єврокубкової кампанії сезону 2013/14, коли «Металіст» дебютував у найпрестижнішому клубному турнірі Європи, суд несподівано сказав своє вагоме слово.

Особливо нещадним воно виявилося саме до харківської команди. Зокрема, ФК «Металіст» було позбавлено «бронзи» у сезоні 2007/2008 рр. і зобов’язано (як і «Карпати») сплатити штраф у розмірі 25 тисяч доларів. Крім того, спортивного директора «Металіста» Євгена Краснікова було позбавлено права брати участь у будь-якій діяльності, пов’язаній з футболом, терміном на п’ять років. А футболістів Сергія Пшеничних, Миколу Іщенка, Василя Кобіна, Володимира Федоріва і Мацея Налєпу відсторонено від гри у футбол на три роки з випробувальним терміном на два роки. Сергія Лащенкова відсторонили від футболу на п’ять років.

Стратити не можна помилувати

Після того, як Лозаннський суд оголосив свій вердикт, у справу втрутився УЄФА. Своє рішення Союз європейських футбольних асоціацій оголосив уже після жеребкування заключного раунду плей-оф Ліги чемпіонів, в якому харків’янам випало грати з німецьким «Шальке». УЄФА відсторонив «Металіст» від єврокубків на один сезон, а його місце зайняв грецький ПАОК, який підопічні Мирона Маркевича обіграли в третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів із загальним рахунком 3:1.

Юристи харківського клубу практично відразу подали апеляцію до Верховного суду Швейцарії, який у подальшому двічі (!) призупиняв попереднє рішення CAS про визнання матчу «Металіст» – «Карпати» договірним. Срібний призер України до останнього сподівався продовжити боротьбу на європейській арені. За два дні до ймовірного матчу з «Шальке» у харківському клубі оголосили про наміри вилетіти до Гельзенкірхена на гру. Але в той самий день, незважаючи на постанови Верховного суду Швейцарії, Лозаннський суд (куди також було подано відповідну апеляцію) залишив у силі рішення УЄФА про виключення «Металіста» з Ліги чемпіонів…

– Гадав, що покарання буде менш жорстким. Зараз важко щось коментувати. Ми так довго йшли до Ліги чемпіонів, і дуже прикро ось так її залишати. Якщо «Металіст» дискваліфікували, значить, це комусь було потрібно, – висловив свою думку після остаточного вердикту УЄФА головний тренер харків’ян Мирон Маркевич в інтерв’ю газеті «Спорт-Експрес в Україні».

У цій історії є ще один неприємний момент. Склад харківської команди з сезону 2007/2008 років змінився практично на 80 %. Гравці тієї «основи» Северин Ганчарчик, Сергій Валяєв, Анатолій Діденко, Валентин Слюсар, Мілан Обрадович, Олександр Рикун, Джексон Коельо, Венас Зезе та Віталій Бордіян уже не захищають кольори «Металіста», а деякі з них і зовсім завершили свою футбольну кар’єру. Нинішнє ж національне «срібло», яке гарантувало харків’янам путівку в Лігу чемпіонів, завойовували зовсім інші футболісти. До того ж, у «Металісті» торік помінялося ще й керівництво клубу. Тобто, усі ці люди понесли покарання за нібито договірний матч, до якого взагалі не мали жодного стосунку!

Подвійні стандарти, або «як хочу, так і кручу»

Цікаво, що цього року УЄФА вже виносив схоже рішення двом турецьким клубам – «Фенербахче» і «Бешикташу», яких також запідозрили в договірних матчах. Згідно з рішенням УЄФА «Бешикташу» було заборонено грати в Лізі Європи в сезоні 2013/14 рр., а «Фенербахче» було відсторонено від виступу у двох наступних турнірах УЄФА, в яких ця команда могла би брати участь. Дискваліфікація поширювалася, у тому числі, на цьогорічний розіграш Ліги чемпіонів. Обидва клуби подали протест у Спортивний арбітражний суд, який призупинив заборону на виступ цих команд у єврокубках.

Таким чином, «Фенербахче» та «Бешикташ» цього тижня провели свої заплановані матчі на європейській футбольній арені. Щоправда, «зірок з неба» турки поки не знімають. «Фенербахче» вдома був розбитий у середу лондонським «Арсеналом» у першому матчі плей-оф Ліги чемпіонів з рахунком 0:3, а «Бешикташ» у рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи на виїзді програв у четвер норвезькому клубу «Тромсе» – 1:2. Утім, це вже зовсім інша історія.

Об’єднані футболом

Сумна звістка про дискваліфікацію «Металіста» ще більше згуртувала відданих своєму клубу вболівальників. Спеціальні акції, організовані фанами на підтримку команди, збирали тисячі людей, небайдужих до долі «Металіста». Наймасовіший захід відбувся 12 серпня на площі Рози Люксембург, у ньому взяли участь близько 10 тисяч осіб. Багато хто з активістів прийшов із символікою клубу, національними прапорами та спеціальними плакатами: «Харків заслужив Лігу чемпіонів!», «Метал», ми з тобою!», «Віримо в команду!» тощо, серед них були й кілька плакатів французькою і англійською зі зверненням до президента УЄФА Мішеля Платіні.

Безумовно, така гаряча підтримка була дуже доречною для гравців харківської команди. «Ми її відчуваємо, коли буваємо в місті – нас підбадьорюють, посміхаються, показують, мовляв, усе буде добре. Здорово, що керівництво б’ється за клуб до останнього. Харків сьогодні взагалі став ніби однією великою командою. Зараз у пресі про нас багато всякого пишуть, хтось радіє, хтось узагалі каже, що ми всі вже ледь не розбіглися з команди. Але ні в кого з нас навіть у думках не було так реагувати на ці неприємності. Зціпивши зуби, їх треба просто долати», – зазначив в одному зі своїх недавніх інтерв’ю півзахисник «Металіста» Едмар.

«Усім смертям на зло»

Часу жалітися на долю у гравців «Металіста» справді немає. За словами віце-президента харківського клубу Костянтина Пивоварова, минулий сезон і матчі проти ПАОКа показали, що харків’яни завоювали право виступати в Лізі чемпіонів у чесній спортивній боротьбі, і «ми про це нагадаємо на футбольних полях Європи якщо не цього, то наступного сезону», – зазначає Костянтин Пивоваров.

Редакція «СК» також упевнена, що ця ситуація лише загартує та об’єднає футболістів харківської команди. Спортивна злість, характер переможця, тренерський талант Мирона Маркевича, кваліфікований менеджмент і традиційно активна підтримка вболівальників стануть тими основоположними факторами, які допоможуть «Металісту» вдало виступити в нинішньому чемпіонаті та розіграші Кубка України. Ну, а наступного року ми обов’язково почуємо такий довгоочікуваний гімн європейської Ліги чемпіонів! Віримо в команду!

Хто кого: «Шальке» – «ПАОК»

Грецький клуб, який програв «Металісту» у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, але зайняв місце харків’ян на заключному етапі плей-офф, зумів домогтися в середу прийнятного для себе результату у виїзному поєдинку проти німецького «Шальке». Господарі поля зусиллями Джефферсона Фарфана відкрили рахунок на 32-й хвилині матчу. Надалі німці продовжували контролювати ситуацію на полі, але, не використавши чимало перспективних моментів, на 73-й хвилині «Шальке» пропустив м’яч у власні ворота. Вихід один на один з воротарем німецької команди реалізував півзахисник «ПАОКа» Мирослав Стох – 1:1. До кінця гри цей рахунок не змінився.

Повторний матч, який і визначить володаря путівки в груповий етап Ліги чемпіонів з цієї пари, відбудеться в Греції у найближчий вівторок 27-го серпня.

Олексій Заржицький, матеріал з газети "Слобідський край" №101 від 24.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта