Пейнтбол. Харківщина готується підкорювати Європу

23.07.2014 13:32 Спорт
http://zik.ua/ http://zik.ua/
Один з наймолодших видів спорту встиг підкорити на Харківщині не тільки чоловічу, а й жіночу половину суспільства.

Від Франції до Слобожанщини

Пейнтбол досить молодий вид спорту не тільки в Україні, а й у всьому світі, хоча, як відомо з історії, кульками з фарбою стріляли ще наприкінці XIX століття.
Перші рушниці, що стріляли фарбою, було застосовано в 1878 році у Франції, для тренування військ. Інженер Гюстав Реклю запропонував використовувати спеціальні фарбомети – перші прототипи сьогоднішніх пейнтбольних автоматів або, як правильніше їх називати, «маркерів». Однак, проіснувавши близько десяти років, проект був закритий через відсутність фінансування.

Знову рушниці, що стріляють фарбою, стали застосовувати напередодні Другої світової війни. Група німецьких інженерів у 1939 році розробила модель рушниці SPHW з автоматичною подачею куль. За джерело газу використовували одноразовий балон, а кулі виробляли з желатину та наповнювали їх гуашшю. Іншими словами, рушниця за всіма основними параметрами вже була сучасним маркером.

Після війни один з інженерів емігрував до США, де пристосував свою розробку до використання в мирних цілях. Нею маркували корів та іншу худобу. А вже американці перетворили цей процес на забаву, влаштовуючи такі собі «стрілялки». Так і з’явився сучасний пейнтбол, який розійшовся по всьому світу.
Сьогодні пейнтбол поділяється на спортивний і тактичний. Початком історії спортивного пейнтболу можна вважати 1981 рік, коли відбулися перші змагання. З того часу спорт дещо змінився та придбав мільйони шанувальників.

На початку 90-х років минулого століття пейнтбол підкорив і Європу, й Україну теж. І в 1998 році було засновано Федерацію пейнтболу України. Незабаром пейнтбол було офіційно проголошено видом спорту, і почався розвиток спортивного напряму цієї гри на території України, зокрема, й на Харківщині.

Кращий в області – «Kharkov Rage»

Зараз у Харкові та області постійно проводяться змагання зі спортивного пейнтболу різного рівня, від маленьких турнірів до чемпіонатів і кубків України.
У вересні цього року Харків прийме національний Кубок, а поки стрілки розминаються на Кубку області, який має відкритий формат. Крім харківських команд, цього тижня у другому етапі змагань брали участь гості з Києва, Дніпропетровська, Сум, Одеси, Кривого Рогу й Комсомольська.

Незважаючи на напружену боротьбу, приїжджим пейнтболістам створити конкуренцію харківським спортсменам не вдалося. Нагороди було розіграно у двох дивізіонах, та перші місця залишилися за господарями майданчика – харків’янами.
У другому дивізіоні переможцями стали пейнтболісти команди «Штурм» – Денис Чорнобай, Роман Мілюков, Богдан Сидельников і Сергій Ціркуленко. Друге місце також зайняли харків’яни з команди «Wolf», а бронзові медалі дісталися команді «Барракуда» з міста Комсомольська.

Переможцем у першому дивізіоні стала команда «Kharkov Rage», у складі Максима Пастуха, Олександра Мірошниченка, Руслана Кальченка, Дениса Максименка, Євгенія Гриценка і єдиного поки харківського майстра спорту з пейнтболу Олександра Монкевича.

До речі, команда «Kharkov Rage» на сьогодні не тільки досягла успіху в домашніх турнірах, а й трощить суперників на всеукраїнській арені. У другому дивізіоні чемпіонату країни «Kharkov Rage» – на передових позиціях і готуються переходити в сильніший, перший, дивізіон.
Друге місце в Кубку області посіла харківська команда «БОМБА». Третє місце дісталося гостям з Дніпропетровська – команді «Worms».

Єдина та неповторна «Харлі Квінн»

Пейнтбол уже зовсім не суто чоловічий вид спорту. У нього із задоволенням грають і жінки. У Європі навіть проводять жіночі турніри. В Україні також чимало жінок-пейнтболісток. А от виключно жіноча команда поки ледь не єдина, і вона – харківська.

Дівчата з «Харлі Квінн» – Ірина Іванчикова, Юлія Єрмолаєва і Христина Огурцова – зібрались разом менше ніж півроку тому, і поки що команда високих перемог не здобула. Але кожен турнір за їх участю становиться ще цікавішим. Жіночу команду всі люблять і підтримують, але тільки поза грою. На поле дівчатам фору не дають, та вони й не просять.

Зараз у команді їх тільки троє, але пейнтболістки мріють, що незабаром їх буде більше, і «Харлі Квінн» зможе взяти участь у чемпіонатах України в п’ятірках. Але головні цілі, які визначили для себе харківські спортсменки: підвищити свій рівень, розширити спортивний пейнтбол як вид спорту для дівчат і успішно виступати на європейській арені.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 19.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта