Перший чемпіонат України з льодолазання. Унікальні кадри (ФОТО)

16.12.2013 11:21 Спорт
Фото із соціальних мереж Фото із соціальних мереж
Льодолазіння в Україні нарешті стало офіційним видом спорту. Це відбулося завдяки першому Всеукраїнському чемпіонату з цього виду спорту, який пройшов на вихідних у Харкові.

Перше офіційне змагання із льодолазіння, яке пройшло під егідою національної Федерації альпінізму і скелелазіння України, зібрало 39 спортсменів з восьми областей України. Як пояснив організатор чемпіонату Валентин Сипавін, Харків був обраний невипадково: адже новий скеледром “Вертикаль” дозволяє проводити змагання із льодолазіння за міжнародними стандартами.

Змагання проходили в категорії “Складність”. Учасникам довелось долати складні траси на штучному рельєфі за допомогою льодового спорядження. В хід пішли льодоруби, альпіністські кошки, страхувальні системи й каски.

- Раніше змагання проводились по кризі. Але траплялися казуси, коли десять чоловік пролазять по кризі, розбиваючи трасу льодорубами, і решті учасників дістається або ускладнена траса, або полегшена. Тому для того, щоб усі учасники були в рівних умовах, почали переходити на штучні траси. Техніка лазіння на них, звичайно, відрізняється, від проходження льодових маршрутів на природному рельєфі, але несуттєво. Тому лазіння на штучній трасі — це підготовка до лазіння по кризі, - пояснює Валентин Сипавін.

Змагання провели як у командному, так і особистому заліках. Серед чоловіків переможцем став харків’янин Валентин Сипавін, третє місце дісталося також харків’янину Іллі Мельникову. Серед жінок харків’янка Євгенія Белецька посіла третє місце. У командному заліку Харківська область також виявилась кращою, їй поступились команди з Одеської і Донецької областей.

Всі результати змагання можна дізнатися тут.

- Дуже важко і організовувати, і брати участь у змаганнях. Але для чесності траси були організовані спортсменами, які не були зацікавлені у перемозі, - коментує свою участь у чемпіонаті Валентин Сипавін. - Змагатися було важко, адже рівень льодолазіння і спортсменів в Україні росте, і серед чоловіків було три призери чемпіонату світу, тому боротьба розгорнулася не на жарт.

За враженнями учасників та ініціаторів змагання, перший Всеукраїнський чемпіонат із льодолазіння пройшов на високому рівні. Проводити його планують щороку.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта