У Харкові розіграли жіночу шахову корону

10.10.2012 06:50 Спорт
Фото ФШУ Фото ФШУ
72-й чемпіонат України з шахів, який протягом десяти днів тривав у Палаці студентів Харківської Національної юридичної академії, став найсильнішим за складом учасниць у новітній історії України.

У турнірі взяли участь десять кращих за рейтингом вітчизняних шахісток, у тому числі й всі «новоспечені» бронзові призерки Всесвітньої шахової Олімпіади - харків'янка Анна Ушеніна, а також Марія Музичук з міста Стрий Львівської області, херсонська шахістка Інна Гапоненко, Наталія Жукова з Одеси та донецький гросмейстер Катерина Лагно.
     Вибір Харкова, як міста-організатора цього представницького національного шахового турніру виявився не випадковим. Як зазначив на відкритті змагань президент федерації шахів України Віктор Капустін, це визнання спортивних заслуг та славетних шахових традицій Першої столиці.
     Головна інтрига жіночих «клітинних» баталій зберігалася до останнього, дев'ятого туру. На шахову корону практично з рівними шансами претендували відразу троє учасниць. Після восьмого туру Марія Музичук випереджала Катерину Лагно та Анну Ушеніну всього на пів-очка.
      У дев'ятому турі лідер зіграла внічию з Інною Гапоненко, а от її найближчі переслідувачки свої партії виграли відповідно у миколаївської шахістки Анастасії Рахмангулової та Тетяни Кононенко з Краматорська. У підсумку Музичук, Лагно та Ушеніна синхронно набрали по шість з половиною балів, і для визначення переможниці суддям довелося рахувати додаткові показники спортсменок по системі коефіцієнтів Зоннеборна-Бергера. Після нескладних арифметичних операцій перевагу отримала двадцятирічна Музичук (на фото), яка вперше виграла головний національний шаховий титул. Катерині Лагно була вручена срібна медаль. А от чемпіонка України 2005 року Анна Ушеніна замкнула призову трійку та стала в цьому році бронзовою медалісткою. Ще одна харків'янка Ірина Андренко показала в рідних стінах восьмий підсумковий результат.

Олексій Заржицький

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта