Валерій Кочанов: «Наші хлопці завжди мотивовані. Це не футболісти...»

26.09.2014 16:32 Спорт
Тренер харківської команди з регбі «Олімп» Валерій Кочанов поспілкувався з кореспондентом «СК»

Він відповів на запитання, що цікавлять уболівальників: щодо життя клубу, майбутніх матчів і тренувального процесу.

– Валеріє, насамперед, коли вболівальники побачать змагання з регбі в Харкові?

– На жаль, матч проти київського «Антареса», запланований на 20 вересня, довелося перенести з технічних причин на наступний місяць, орієнтовно на 11 жовтня. Найближчий домашній матч ми плануємо провести в жовтні проти львівського «Сокола». Точну дату буде визначено пізніше.

– Тренерський штаб змінює тренувальний процес залежно від суперника?

– Ми нічого намагаємося не змінювати, особливо в тренувальному процесі. Наші хлопці налаштовуються максимально на кожен матч і на кожного суперника. Головне завдання – здобути перемогу: у матчі, чемпіонаті, Кубку України. Якщо ми розслабимося, одразу ж можемо втратити лідируючі позиції і отримати травми.

– Чи є якась додаткова мотивація для регбістів, або вони усвідомлюють усю важливість чемпіонату, перемога в якому дозволить клубу стати десятикратним чемпіоном з регбі-15?

– Наші регбісти завжди мотивовані. Вони не футболісти й не женуться за великими грошовими винагородами. Для нас це дуже важливо, щоб, у тому числі й цього року, наша команда стала переможцем, а клуб – десятикратним чемпіоном. Це і є безпосередня мотивація для наших спортсменів. З урахуванням усієї ситуації, яка зараз склалася зі спортом у нашій країні, ми не маємо права на помилку.

– У якому стані регбісти, зважаючи на те, що матчів останнім часом було мало, а ігрова практика потрібна спортсменам, як вода рибам? І як узагалі виходите з цієї ситуації?

– Проводимо ігрові тренування, намагаємося дати хлопцям навантаження хоча б наближені до тих, які вони отримують у матчах. Плануємо провести товариські матчі з ще одним клубом з Харкова – «ТЕХ-А-С». І нам, і супернику це буде дуже корисно.

– Яка ситуація з клубним лазаретом, як проходить відновлення капітана «Олімпу» Сергія Церковного?

– Ми недавно їздили із Сергієм до лікаря, і той дозволив нашому капітану повернутися на поле. Намагаємося ще його оберігати, щоб він уникав поки контактів, захоплень. Сподіваюся, Сергій найближчим часом вже гратиме. Що стосується решти хлопців, то в Цапенка перед кубковим матчем була травма ноги, а вже цього тижня він почав тренуватися з командою. Минулої п’ятниці Царевському Андрію зробили операцію на коліні. Лікарі кажуть, що через місяць він уже зможе тренуватися в загальній групі. Усі інші хлопці в хорошій формі, якщо в когось і є якісь садна, гематоми й забої, ми їх не вважаємо за травми (сміється).

– Яким чином усе, що відбувається у країні відбивається на «Олімпі» і регбі в цілому?

– Багато команд побоюються їхати до нас грати, оскільки ми межуємо із зоною проведення АТО. От один з яскравих прикладів: мав відбутися тур серед жіночих команд, але батьки не відпустили дівчат – бояться.

На щастя, завдяки підтримці Олександра Ярославського в нас не виникає проблем з фінансуванням. На сьогодні це досить важливе питання в розвитку спорту в Україні. Ми через це не переймаємося і спокійно робимо свою справу. Сподіваюся, що все, що відбувається у країні, скоро закінчиться.

– Задоволені виступом жіночої команди?

– Вони виграли два тури, і в жовтні їх запрошують зіграти третій тур. Перемога в турнірі дозволить їм грати в Суперлізі. Ви знаєте, я дуже здивований, як такі красуні зважилися брати участь у регбі. Багато з них прийшли з гандболу, легкої атлетики, футболу та баскетболу. Я вважаю, що пройде рік, і їхні спортивні показники в рази покращаться. Скоро плануються відбіркові матчі за право представляти країну на Олімпійський іграх, і я думаю, якщо наша збірна туди потрапить – там неодмінно будуть.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта