Володар Суперкубка Харківщини визначився у серії пенальті – ФОТО

26.11.2019 10:30 Спорт
Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv
На початку листопада харківський «Авангард» виграв перший трофей у своїй історії, ставши володарем Кубка області. А через три тижні підопічні Романа Мельника завоювали ще один трофей. Цього разу – Суперкубок Харківщини, який здобули в напруженій боротьбі, що дійшла до серії пенальті, з чинним чемпіоном області «Вовчанськом».

Повернення Березовчука

23 листопада відбувся Суперкубок Харківської області з футболу. За трофей боролися переможець чемпіонату Харківщини «Вовчанськ» і володар Кубка харківський «Авангард». Спочатку цей матч планували провести на стадіоні «Сонячний» у Харкові, але через мінусову температуру гру вирішили перенести на поле зі штучним покриттям на навчально-тренувальній базі «Металіст» у селищі Високий Харківського району. Також, як розповіли «СК» у прес-службі Харківської обласної федерації футболу, матч за Суперкубок області хотіли провести раніше, однак пішли назустріч «Вовчанську». Річ у тому, що 1 листопада головний тренер «Вовчанська» Андрій Березовчук пішов на підвищення і ввійшов до тренерського штабу ПФК «Львів», який виступає в Українській Прем’єр-лізі. «Вовчанськ» попросив ХОФФ, щоб матч за Суперкубок запланували на 23 листопада, аби Андрій Березовчук міг керувати командою в цьому поєдинку, оскільки на день раніше «Львів» грав у Харкові проти донецького «Шахтаря».

Старт Суперкубка області залишився за номінальними господарями цього матчу, футболістами «Вовчанська». Чинний чемпіон області відкрив рахунок уже на 13-й хвилині матчу. «Вовки» добре розіграли комбінацію, яку точним ударом з меж штрафного майданчика завершив Сергій Пилипчук.

У перші півгодини матчу «Вовчанськ» грав краще за суперника. Команда-лідер контролювала хід поєдинку, і гра протікала на половині поля «Авангарду», проте до стовідсоткових моментів справа не доходила. Харків’яни зі свого боку у цей ігровий відрізок узагалі нічого не могли створити біля воріт суперника.

Після 30-ї хвилини підопічні Романа Мельника пожвавилися. Вони провели кілька хороших атак, одну з яких, на 45-й хвилині матчу, вдалося закінчити голом. Харків’яни включили високий пресинг біля чужих володінь, у результаті м’яч опинився у Валерія Блажка, який практично вийшов сам на сам з воротарем суперника Сергієм Порхоменком і перекинув його – 1:1. За нічийного результату команди й пішли на перерву.

Дубль на дубль

Гол «Авангарду» надав футболістам упевненості, яка на початку другого тайму допомогла їм уперше в матчі вий­ти вперед. На 55-й хвилині харків’яни втекли в контратаку, наконечником якої став Блажко – 1:2. Після цього пішла гра на зустрічних курсах, оскільки «Вовчанську» треба було відіграватися, і моменти виникали біля обох воріт. У цій зустрічі «вовки» добре розігрували стандартні положення, одне з яких і завершилося голом у середині другого тайму. Пішла подача з кутового, на яку відгукнувся Пилипчук і точним ударом головою оформив дубль – 2:2.

В обох команд залишилося близько 20 хвилин, щоб визначити найсильнішого в основ­ний час матчу. Шанси забити були і у «вовків», і у харків’ян, проте реалізувати їх жодна з команд не змогла. Тому доля трофея вирішувалася в післяматчевій серії пенальті, яку виграли футболісти «Авангарду» –

4:1. Харків’яни реалізували всі свої чотири спроби, тоді як «вовки» не забили два пенальті з трьох – в обох випадках «Авангард» виручив голкіпер Максим Коваленко.

Таким чином, харків’яни стали володарями Суперкубка та виграли другий трофей за місяць – 2 листопада вони тріумфували в Кубку Харківщини.

Зібралися і виявили характер

Головний тренер «Авангарду» Роман Мельник кореспонденту «СК» сказав, що його підопічні серйозно готувалися до матчу й заслужили цей трофей.

– Удвічі приємно вигравати в сильного суперника, чинного чемпіона області, який в аматорському чемпіонаті України наразі йде на першому місці у своїй групі, – підкреслив керманич харків’ян. –

Ми серйозно готувалися до цього матчу, і в нас було таке відчуття, що ми повинні забрати цей кубок. Серйозність зазіхань хлопців на цей трофей відчувалася на тренуваннях, на яких вони старанно працювали. І думаю, що насамперед своєю роботою і ставленням до справи вони заслужили цей трофей.

Щодо самої гри в Суперкубку, то Роман Мельник вважає, що в перші 30 хвилин матчу на полі була тільки одна команда – «Вовчанськ».

– У нас молоді хлопці – в основному складі на цей матч вийшло сім гравців 2002 року народження, двоє – 2000-го, і двоє – 2001-го. На початку матчу, напевно, вони емоційно перегоріли, через що не були сконцентрованими, – ділиться враженнями Роман Мельник. – У другій половині першого тайму хлопці зібралися, виявили характер і забили гол, який надав нам упевненості. Саме тоді хлопцям вдалося подолати психологічний бар’єр. У другому таймі почали грати у футбол й виконувати той план на гру, який у нас був на цей матч. І в результаті взяли бажаний трофей.

Читайте також: Харківський «Металіст 1925» зазнав найбільшої поразки в своїй історії